Már nincs Covid-hatás a hazai lakáspiacon

Bár a korábbi évek nagyarányú drágulása megállt, lényegi árcsökkenés egyelőre nem történt.

2020. 10. 03. 7:18
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhalasztott lakásvásárlások bepótlása jellemezte az elmúlt hónapokat. A tavaszi kijárási korlátozás idején szinte ellehetetlenültek az adásvételek, eladók és vevők egyaránt elbizonytalanodtak, ráadásul a klasszikus ügymenet is akadozott, gondoljunk csak a hirdetett lakások megtekintésére. Ingatlanközvetítők beszámolói szerint azonban a járvány első hullámának elcsitultával hirtelen nagyon megélénkült a lakáspiac, a nyári hónapokra és az ősz elejére lényegében az elmúlt évek pezsgő forgalma volt jellemző.

Ezt tanúsítják az adásvételek alakulásáról rendszeres becsléseket készítő Duna House (DH) friss számai is. E szerint szeptemberben országosan 12 708 lakásadásvétel történhetett, ami a tavaly szeptemberi forgalomtól öt százalékkal marad el.

Ez minimális elmaradás ahhoz képest, hogy március végén, április elején voltak hetek, amikor az akkor jellemző forgalom harmadára zsugorodott az adásvételek száma. – A harmadik negyedévben az ingatlanpiaci tranzakciók számában már nyoma sem volt a Covid–19 hatásának – jegyezte meg elemzésében a közvetítőcég.

Összességében a harmadik negyedévben 38 ezer lakás cserélhetett gazdát, ami megegyezik a tavaly július– szeptemberi időszak forgalmával.

Megszaporodtak a hirdetések, újra élénken folynak az ügyletek
Fotó: Bach Máté

Az élénk forgalom is hozzájárul ahhoz, hogy bár a korábbi évek nagyarányú drágulása megállt, lényegi árcsökkenés egyelőre nem történt.

A legtöbb helyen, így Budapesten is inkább stagnálás jellemző, csak elvétve tapasztalható az árak szolid visszarendeződése, például az elmúlt évek során jelentősen felértékelődő panellakásoknál.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a koronavírus-járvány alaposan átrajzolta a házgyári lakások árát, a fővárosban érdemi kínálattal rendelkező tizennyolc kerültből tizenkettőben csökkentek az árak.

A lakáspiac fékeződése ugyanakkor a Covid–19 előtt kezdődött, már 2019 második felében érezhető volt a lassulás. Ezt ingatlanpiaci szakértők a befektetőket vonzó Magyar Állampapír Plusz tavaly nyári bevezetésével, továbbá a már a megfizethetőség határát súroló magas árakkal magyarázták. A lakáspiac lassulása abban is lemérhető, hogy jellemzően ismét több időbe kerül eladni egy ingatlant.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.