időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Már kevésbé keresik a panellakásokat

Pintér Balázs
2020.09.16. 06:30
Már kevésbé keresik a panellakásokat

Ahogy a teljes lakáspiacot, úgy a panellakásokat is elkerülte a teljes felfordulás a járvány hatására, a megváltozó igények mégis véget vetettek az évekig tartó erőteljes drágulásnak. Olyannyira, hogy a korábbi, évente rendre 10-20 százalékos áremelkedés után tavaly szeptember óta inkább némi árcsökkenés látszik, főként Budapesten. A karantén hatására felértékelődő terasz vagy erkély a paneleknél hiány­cikk, nem véletlen, hogy megcsappant e lakások népszerűsége.

– A koronavírus-járvány eddig leginkább a panellakások piacán söpört végig. A Covid–19 durván átrajzolta a házgyári lakások árát, a fővárosban az érdemi kínálattal rendelkező tizennyolc kerületből például tizenkettőben csökkentek az árak – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint kifejtette,

a XV. és a XXII. kerületben nyolc-kilenc százalék volt az éves áresés mértéke, de a panelek szempontjából legnépszerűbb III. és XI. kerületben is három-négy százalékkal csökkentek a kínálati árak egy év alatt. A portál adatai szerint a főváros egészében a panellakások ára három százalékkal mérséklődött tavaly szeptemberhez viszonyítva.

Ez különösen úgy szembetűnő, hogy 2019-ig jellemzően évente két számjegyű százalékkal drágultak ezek az ingatlanok. – Nagyjából 2016-tól kezdve a panelek számítottak a legnépszerűbb kategóriának a lakások között. Mivel ezek az ingatlanok voltak a legolcsóbbak is, ezért a legnagyobb drágulás és értéknövekedés is a házgyári lakások körében volt megfigyelhető – magyarázta Balogh László, hozzátéve ugyanakkor, hogy a többi nagyvárosban felemás a kép. Székesfehérvárott, Debrecenben és Kecskeméten csökkentek az árak, Pécsett, Miskolcon és Veszprémben viszont emelkedtek. – Látszik, hogy a lakáspiac korábbi kedvencét hamar mellőzni kezdték a vevők, ami összefüggésben lehet azzal is, hogy a legtöbb panellakás nem rendelkezik erkéllyel vagy terasszal, ami a kijárási korlátozások idején jelentősen felértékelődött a lakáspiacon – jegyezte meg.

Az erkélyes lakótelepi otthonok még most is kelendőbbek
Fotó: Teknős Miklós

– Aki megtehette, az valóban kertes házba vagy erkélyes, teraszos lakásba költözött a karantén hatására, de ­legalábbis elkezdett ilyen irányban érdeklődni. A lakást vásárlók jelentős része azonban nagyon árérzékeny, akiknek ez a fajta csere szóba sem jöhet. Éppen ezért a koronavírus-járvány ellenére a fővárosban és sok más nagyvárosban sokaknak továbbra is a panellakás jelent megoldást – ezt már Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője mondta érdeklődésünkre. Érezhető persze egyfajta átrendeződés a lakásvásárlásokban, értelemszerűen keresettebbek a panelprogramon átesett, felújított ingatlanok, a szépen karbantartott épületek, s mivel az utóbbi években alig lehetett jó áron jó szakembert elérni, a felújított lakásokra nagyobb az igény, mint azokra, amelyek felújítást igényelnének.

– Új, a karantén hatására jelentkező szempontként természetesen megjelent az erkély iránti igény, ami viszont nem túl gyakori a lakótelepi lakásoknál. Az ilyenek viszont magasabb áron is elkelnek, és jellemzően hamarabb vevőre találnak – mutatott rá Benedikt Károly, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi helyzetben érezhető, hogy nem csapnak le már olyan gyorsan egy-egy jó áron hirdetett panelre sem, mint egy-két évvel ezelőtt. A DH legutóbbi havi elemzése szerint a panelek értékesítési ára változott a legnagyobb mértékben, méghozzá lefelé.

Összegzésük szerint a keleti országrészben átlagosan nyolc, a nyugati országrészben jellemzően hét százalékkal lettek alacsonyabbak a négyzetméterárak, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor Benedikt Károly szerint az árak stagnálása már a múlt év végén, még a járványtól függetlenül elkezdődött, az ingatlanpiaci forgalom általános mérséklődésével együtt.

A szakértő hangsúlyozta: a korábbi évek erőteljes drágulása ellenére még mindig ez a lakástípus a legolcsóbb, és az sem utolsó szempont, hogy egy-egy lakótelep jellemzően nagyon jó elhelyezkedésű, parkok, sétányok, játszóterek veszik körül, közösségi közlekedéssel jól megközelíthető, ráadásul iskolák, óvodák, szolgáltatások is könnyen elérhetők onnan.

Kifelé áramlás

Míg a kijárási korlátozás idején szinte teljesen leállt az ingatlanpiac, amikor májusban elkezdődtek a lazítások, az emberek özönleni kezdtek a piacra. Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint ennek hátterében az áll, hogy míg sokan korábban bizonytalanok voltak lakásuk adottságait illetően, a két hónapos bezártság után határozottan azt érezték, hogy nem felel meg nekik, túl kicsi, kényelmetlen, kevés szobát tartalmaz, és hiány­zott egy erkély vagy egy terasz, esetleg a kert. Sokak számára lett világos, hogy meglévő ingatlanjuk nem alkalmas rá, hogy egyszerre minden családtagot kiszolgáljon: lehessen benne egy adott időpontban dolgozni, tanulni, főzni, élni. Balla Ákos szerint annál is inkább igyekeztek a vásárlással a nyáron az érdeklődők, mivel sok a bizonytalanság a járvány további alakulásával. Ez azt jelenti, hogy a nyáron tapasztalt csúcsot hullámvölgy követheti. Balla Ákos rámutatott: a kiala­kult lendület kifelé áramlást eredményezett, mely a külső kerületeket és az agglomerációt célozza. Szerinte aki elfogadja az agglomerációs életformát, a főváros környéki településeken sokszor olyan összegért talál családi házat vagy ikerházat, amennyiért budapesti lakását eladta.