Még nem dőlt el a jövő évi minimálbér összege

Újabb tárgyalást kezdeményezett a szakszervezeti oldal a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi mértékéről azt követően, hogy a kormány közzétette friss gazdasági előrejelzését.

Nagy Kristóf
2019. 12. 23. 14:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tárgyalást kezdeményezett a szakszervezeti oldal a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi mértékéről azt követően, hogy a kormány közzétette friss gazdasági előrejelzését – értesült lapunk. A munkavállalói képviseletek elfogadhatatlannak tartják, hogy a munkaadók az ország vártnál jobb gazdaság eredményeinek fényében sem hajlandók megegyezni a minimálbérek nagyobb emeléséről. Úgy tudjuk, annak ellenére sem nyitottak a munkáltatók a nagyobb emelésre, hogy a számok igazolják, óvatos volt a tavaly megkötött bérmegállapodás. Ha nem sikerül a két oldalnak megállapodnia, a jelenlegi paktum marad érvényben.

A tavaly év végén megkötött kétéves, az idei után jövőre is nyolc-nyolc százalékos emelést tartalmazó, érvényes egyezség ráadásul újratárgyalható, mivel a várttól eltérően, lényegesen jobban teljesített 2019-ben a nemzetgazdaság. Ugyanakkor a munkáltatói érdekképviseletek nem szeretnék, ha a minimálbér összege 2020-ban nagyobb lenne az eredetileg tervezett bruttó 161 ezer, illetve 210,6 ezer forintnál.

Korábban úgy értesültünk, hogy a kormány – hasonlóan a régebbi gyakorlathoz – nem kíván új összeget meghatározni, a kötelező legkisebb keresetek mértékét a szociális partnerek egyezségére bízza. Elvben akkor sincs akadálya a további egyeztetéseknek, ha a Magyar Közlönyben év végén kihirdetik a 2020-as összegeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.