Még több segítséget kapnak a családok a lakásvásárláshoz

Pontosító jogszabályok jelentek meg a Magyar Közlönyben a babaváró hitellel kapcsolatban. Már pontosan kiszámítható, hogy mennyi saját megtakarításra van szükség egy lakás megvásárlásához annak, aki igénybe veszi a támogatott konstrukciót, továbbá a július 1-31. között születő babák után is elengedik a kölcsön kamatát.

Horváth Éva
2019. 06. 28. 6:05
null
A július 1. és július 31. között születendő gyermekekre is jár a támogatás Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályi módosítások között 75 százalékban maximálták a babaváró hitelnek azon részét, amelyet ingatlanfedezet nélküli és szabad felhasználású lakáshitelhez fel lehet használni. A Magyar Nemzeti Bank adósságfék szabályokat meghatározó, módosított rendelete szerint tehát tízmillió forintnyi babaváró hitel felvételekor 7,5 millió minősül önerőnek, ha az igénylő lakást vásárol, és 2,5 millió számít majd kölcsönnek. Eddig a konstrukció jó megoldásnak ígérkezett egy lakásvásárlás esetén meglévő önerő kiegészítésére, sőt teljesen hitelből is meg lehetett volna vásárolni akár egy házat.

Önerő nélkül is hozzájuthatnak értékes ingatlanhoz a fészekrakó fiatal párok
Fotó: Teknős Miklós

A teljes hitelből finanszírozás azonban nem áll összhangban a Magyar Nemzeti Bank azon törekvésével, hogy megakadályozza az emberek túlzott eladósodottságát – fűzte hozzá a változáshoz Fülöp Norbert, a Bankmonitor.hu pénzügyi elemzője. Ahogyan a jegybank az internetes honlapján ki is fejti: a kamattámogatás mellett elérhető hitelek törlesztőrészletét az adósok által ténylegesen fizetendő (a kamattámogatással csökkentett) értéken kell figyelembe venni a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) megállapítása során. Így a szabályozás nem hátráltatja az állami támogatás felhasználását.

Fülöp Norbert egy példán keresztül elmagyarázta, hogy mit is jelent ez a változás: az eddigi előírások értelmében a bankok a megvásárolt ingatlan értékének legfeljebb 80 százalékáig nyújthatnak hitelt. Egy húszmillió forintos lakás esetében tehát maximum 16 milliós hitel folyósítható, amelyhez további négymillió forint önerő (saját megtakarítás vagy esetleg vissza nem fizetendő csok) szükséges. A babaváró hitel azonban egy támogatott konstrukció, három gyermek jövőbeni megszületése esetén a teljes meglévő tartozást elengedik. Ebből adódóan nem klasszikus hitelként kell kezelni, a felvett összeg 75 százaléka önerőnek minősül, azaz kevesebb valós saját megtakarításra lesz szükség.

A szakportál számításai szerint babaváró hitellel egy 37,5 millió forintnál olcsóbb lakás megvásárlásához egyáltalán nem lesz szüksége az igénylőnek valós önerőre, amennyiben tízmillió forint babaváró hitelt vesz fel. Ettől azonban a bankok – saját döntésük értelmében – szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. A hitelminősítés és a döntés minden esetben a bank jogosultsága.

A július 1. és július 31. között születendő gyermekekre is jár a támogatás
Fotó: 123RF

A júliusra kiírt kismamák is fellélegezhetnek a friss módosítások nyomán. Az eddigi szabályok értelmében a gyermeknek a támogatási szerződést követően kellett születnie ahhoz, hogy a születendő gyermek után a kamattámogatásra, a gyermekvállalási támogatásra jogosultak lehessenek a szülők. Mostantól minden, 2019. július 1. és július 31. között született gyermek után a kamattámogatás, a gyermekvállalási támogatás és a törlesztőrészlet szüneteltetése egyaránt jár majd. Feltétel, hogy a fiatal pár a babaváró hitel iránti kérelmét leadja a bankban legkésőbb július 31-ig. Sőt, amennyiben a támogatásigénylésüket beadták, akkor már jogosultak lesznek a különböző támogatásokra akkor is, ha gyermekük a szerződéskötést megelőzően születik meg. Így nem kell aggódniuk az elhúzódó ügyintézési idő vagy az esetleges hiánypótlások miatt. Fontos azonban, hogy július 31-e után a kérelem benyújtását megelőzően született babákra nem lehet igényelni a támogatásokat – mutatott rá Fülöp Norbert.

A módosítások kedvezőbb helyzetbe hozzák azokat a hiteleiket rosszul fizető adósokat is, akik elmaradásaik miatt felkerültek a negatív KHR-listára. A változások alapján akár az elmaradásaik rendezését követően azonnal igényelhetik a kedvező hitelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.