Megállhat az agglomeráció túlterjeszkedése

Az elemzés szerint régi törekvés, hogy bizonyos kiemelt területeken, így a budapesti agglomerációban ne növekedjék jelentősen a beépített területek nagysága.

Magyar Nemzet
2019. 11. 30. 14:15
null
Ötvenszeres felértékelődést is jelenthet a belterületbe vonás Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy korábban nem beépítésre szánt terület – például mezőgazdasági vagy ipari ingatlan – építési telekké nyilvánítása után keletkező óriási, akár ötvenszeres értéknövekedésre – vagyis a nyereségre – 90 százalékos illetéket vetnének ki jövő év február elsejétől. Az Ország­gyűlés előtt lévő, a kormány által a napokban benyújtott törvényjavaslat értelmében az értékesítést megelőző tíz éven belül belterületbe vont ingatlanokra vonatkozna az illetékfizetési kötelezettség.

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint az elmúlt évek óriási, a fővárost és a megyeszékhelyeket különösen érintő ingatlanár-emelkedése százezreket vonzott a nagyvárosok agglomerációjába, így az érintett kistelepülések látványos fejlődésen mentek keresztül. Egyre kevesebb azonban a beépíthető terület ezekben a helységekben, és a szabályozás is korlátozza ezek növelését, a tervezett szigorítás pedig tovább szűkítené a bővítés lehetőségét.

Az elemzés szerint régi törekvés, hogy bizonyos kiemelt területeken, így a budapesti agglomerációban ne növekedjék jelentősen a beépített területek nagysága. A budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló szabályozás évek óta korlátozza, illetve feltételekhez köti az újonnan beépítésre szánt területek kijelölését.

– Csak az elmúlt két év alatt Pest megyében mintegy harmadával drágultak az építési telkek, így nem csoda, hogy egyre nő a kereslet az új telkekre, sőt az alternatív megoldásokra, például a zártkertekre is. A benyújtott szabálytervezet elfogadása azonban végérvényesen elvenné a kedvét az önkormányzatoknak a belterületek bővítésétől, vagyis újonnan jelentkező, nagymértékű telekkínálatra ezt követően nem lehet számítani. Ez minden bizonnyal a már meglévő területek árát fogja tovább emelni – vélekedett Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ötvenszeres felértékelődést is jelenthet a belterületbe vonás
Fotó: Bach Máté

A Miniszterelnökség által benyújtott törvényjavaslat indokolása szerint mivel egy ingatlan forgalmi értékét a belterületbe vonás jelentősen növeli, ezen ügyletek mögött az a kizárólagos cél is állhat, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületbe vonják, majd jelentős haszonnal továbbértékesítsék. A törvénymódosítás az ilyen spekulációs visszaéléseket szorítaná vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.