Megnyitottak az ökoturisztikai látogatóhelyek

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén.

Magyar Nemzet
2020. 05. 30. 12:14
null
20200314 Hortobágy Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Kokárdával ékesített gólyákat és ölyvöket engedtek szabadon a Hortobágyi Madárparkban a nemzeti ünnep tiszteletére. Fotó: Matey István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén, miután a koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van és fokozatosan újraindul a gazdasági és kulturális élet, illetve a turizmus is – hívta fel a figyelmet Agrárminisztérium. Az előttünk álló napokban már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Az Aggteleki Nemzeti Park gyermeknapot tart vasárnap a 2016-ban Magyarország legjobb tanösvényének választott Kincskereső játékösvényen. A Balaton-felvidéket választók egy erdőkerülő geotúra részeként fedezhetik fel az országban egyedülálló szentgáli tiszafás erdő titkait, a Bükki Nemzeti Park pedig egészen június hetedikéig naponta tematikus szakvezetésekkel ünnepli az Európai Geoparkok Hálózata alapításának 20. évfordulóját, június elsején pedig interaktív vulkánshow-val csatlakozik az Európa-szerte megrendezett Vulkánnaphoz.

Jelvénygyűjtő túrát tart a Duna-Dráva Nemzeti Park, Gyurgyalagok a pusztán címmel, míg a Duna-Ipoly Nemzeti Park tanösvény-túrán mutatja be a Turjánvidék lápréteit, ligeterdeit. Ugyanitt lesz ürgeles, és az állatok esti hangjait is meghallgathatják a kócsagok birodalmában. A híres Kilenclyukú híd szomszédságában is gyereknapot tartanak, a Hortobágyi Vadasparkban gyereknap alkalmából a 16 évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt az extra szafarin vasárnap.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park szervez pünkösdi kenu- és kerékpártúrát, de az ornitológiát kedvelők jelentkezhetnek madármegfigyelésre is a Fertő szikes tavai mentén. Egész hétvégén folytatódnak a gyerekeknek szóló szórakoztató programok: a kis- és nagyobb gyerekeket vasárnap Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban állatbemutatókkal, látványetetésekkel, póni lovaglással, szabadtéri népi játékokkal és sok más meglepetéssel.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Péteri-tóra invitálja a kimozdulni vágyókat, ami a fészkelési időszakban mutatja a legizgalmasabb arcát. Récefélék, gázlómadarak csapatai lepik el ilyenkor a területet, de megpillanthatják a fenséges rétisast is – idézi a hangulatot az agrártárca. A felsorolás gazdag: egyebek mellett épített örökségünk csodáival várja a vendégeket Szalafő, az Őrségi Nemzeti Park a szerek csodálatos világába kalauzolja a látogatóit, a Népi Műemlékegyüttes mesélő épületei között a hagyományos korongozást is kipróbálhatják.

 

Vadasparkok, kisvasutak, erdei iskola

A pünkösdi hosszú hétvégén széles programkínálattal készülnek Magyarország állami erdészetei is. Örömteli hír a természet barátainak, hogy az elmúlt hónapok kényszerű szünete után ismét látogathatók az erdei iskolák, az arborétumok, a füvészkertek, és a vadasparkok, valamint újra megnyitották kapuikat a turisztikai- és látogatóközpontok, az erdei szálláshelyek, és a kisvasutakon is lehet utazni a szükséges járványügyi intézkedések betartása mellett. Kinyitott a Budakeszi Vadaspark, a Szombathelyi Erdőgazdaság kezelésében lévő Jeli Arborétum, a Pilisi Parkerdőben a visegrádi Fellegvár, a Kecskeméthez közeli Vackor Vár Erdei Iskola, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja, a Pécshez közeli Mecsextrém Park, valamint a Szilvásváradi és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút is szállítja az utasokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.