Nem vártak Brüsszel bólintására, megemelték a béreket a Magyar Postánál

Elfogadták a szakszervezetek a Magyar Posta új, alapbéremeléssel járó bérfejlesztési ajánlatát, átlagosan nyolcszázalékos, differenciált emelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen a társaság. Brüsszel már csak utólag bólinthat a döntésre, nem vártak a testület jóváhagyására. A szakszervezeti elnök lapunknak kiemelte: lenne igény további emelésre, de látják, hogy erre most nincs esély.

2020. 08. 06. 13:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan nyolcszázalékos alapbérfejlesztésben állapodtak meg a Magyar Posta Zrt. és a dolgozói szakszervezetek képviselői csütörtökön – tájékoztatott a vállalat. Felidézték, hogy

a kormány nemrégiben ismételten az Európai Bizottsághoz fordult azért, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja.

A megkeresésben a magyar fél jelezte, hogy feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a magyarországi egyetemes postai szolgáltató működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása.

Bérfejlesztés és teljesítmény-elismerés

A differenciálás részét képezi a szenioritásalapú négyezer-nyolcezer forintos alapbéremelés a legalább tíz éve munkaviszonyban lévő munkavállalóknak, ez az állomány csaknem felét érinti. Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítményelismerést is figyelembe véve

több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább tízszázalékos bérfejlesztésben.

A május 1-jétől érvényes béremelés költsége 2020-ra mintegy hatmilliárd forint.

A munkáltató azután tett alapbérfejlesztésre ajánlatot, hogy a kormány megerősítette: méltányolja a postai munkatársak teljesítményét, elkötelezett a postások bérének rendezése mellett.

A bérfejlesztés mellett a társaság az éves teljesítmény elismerésre vonatkozó, már megkötött megállapodásnak is eleget tesz. Ennek összértéke így mintegy 5,5 milliárd forint. Az éves elismerés előlegét a vállalat már áprilisban kifizette a dolgozóknak, a másik fele decemberben várható.

A Magyar Posta ajánlatát a szakszervezetek elfogadták, a megállapodást a felek augusztus 6-án aláírták. Az érdekképviseletek biztosították a munkáltatót arról, hogy a társaság modernizációs programjait támogatják és azonnali hatállyal befejezték a sztrájk előkészítését. A megemelt béreket és a visszamenőlegesen járó összeget a dolgozók az október elején esedékes bérfizetéskor megkapják.

Igény még volna, lehetőség most nincs

Lenne igény hosszú távú bérfejlesztési programra, ám a szakszervezetek is látják, hogy erre most nincsen anyagi lehetősége a cégnek – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke a megállapodást követően. Kifejtette: a postás dolgozók bére továbbra is jóval az átlag alatt van, és jellemző a bértorlódás is, hiszen sokan harmincéves munkaviszonnyal is a garantált bérminimum környékén keresnek. – Igenis hagy még rengeteg kívánnivalót maga után a bérezés, de a cég anyagi helyzete is. Ha utóbbi nem így lenne, nem kellene brüsszeli jóváhagyásról, állami támogatásról beszélnünk. Óriásiak a költségek és a munkaerőigény, a szolgáltatást pedig minden esetben fenn kell tartani. Ha belátással gondolkodunk, akkor nem sok esélyt lehet látni arra, hogy belekezdjünk egy hosszú távú bérrendezésről szóló tárgyalásba – magyarázta Tóth Zsuzsanna.

Fizetési kötelezettség Brüsszel jóváhagyása nélkül

A bérmegállapodás úgy jöhetett létre, hogy a kormány vállalta: az európai uniós jogszabályban rögzített kereten felül juttat a társaságnak állami forrást. Ezzel a tiltott állami támogatás kategóriájába esik a cégnek folyósítandó összeg, ám a járványügyi helyzetre tekintettel várható, hogy az uniós testület jóváhagyja a lépést, amikor úgy dönt, hogy a magyar fél több képviselője többszöri kérésének eleget téve vet egy pillantást az ügyre. – A tulajdonos, vagyis a magyar állam bevállalta, hogy a bérfejlesztéshez szükséges összeget biztosítsa addig is, amíg az erről szóló tárgyalások elkezdődnek, az irányelv felülvizsgálata feltétlenül szükséges – jelentette ki Tóth Zsuzsanna.

– A megállapodás megszületett, ebből a munkáltatónak végrehajtandó kötelezettsége ered – fűzte hozzá Pfeifer Tamás, a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetének elnöke. Úgy fogalmazott, hogy az idei évre nagyjából lenyugodhatnak a munkavállalói kedélyek, szerinte az érdekképviseletek maximálisan kihasználták a társaság rendelkezésére álló lehetőségeket. Szerinte lesznek elégedetlen munkavállalók, de hangsúlyozta annak figyelembe vételét, hogy a járvány miatt az idei év rendkívüli, és előre nem látható költségeket hozott magával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.