Mélyrepülésben a nagy gazdaságok

A járvány és a terjedését fékező szigorú intézkedések hibernálták a növekedést.

Magyar Nemzet
2020. 07. 31. 13:12
ThyssenKrupp steel factory in Duisburg
A globális leállásokat a vállalatok és az országok is megsínylették Fotó: REUTERS/Wolfgang Rattay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordmértékben, a vártnál is erősebben csökkent Németország bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben, miután a koronavírus-járvány és a szigorú korlátozó intézkedések szinte teljes egészében megbénították a gazdaságot. Eközben az amerikai gazdaság is meredeken esett az április–júniusi időszakban, igaz, az elemzők által vártnál valamivel kisebb ütemben.

A német szövetségi statisztikai hivatal tegnap kiadott első becslése szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva 10,1 százalékkal esett vissza a német gazdaság az előző negyedévhez képest. Elemzők kilencszázalékos csökkenést vártak a második negyedévről a január–márciusban mért kétszázalékos visszaesés után. Azóta, hogy Németországban 1970-ben elkezdték számítani és feljegyezni a negyedéves GDP-adatokat, még soha nem mértek ilyen nagy arányú csökkenést.

A globális leállásokat a vállalatok és az országok is megsínylették
Fotó: REUTERS/Wolfgang Rattay

Az Egyesült Államok GDP-je szezonális kiigazítással számolva 32,9 százalékos évesített ütemben csökkent április-júniusban, ami a legrosszabb érték a negyedéves GDP-adatok számításának kezdete, 1947 óta – közölte az első becslést az USA kereskedelmi minisztériumának statisztikai intézete. Elemzők átlagosan 34,1 százalékos visszaesésre számítottak az első negyedévben mért ötszázalékos csökkenés után. A járvány példátlanul hosszú, 11 évig tartó expanziónak vetett véget, amikor átlagosan kétszázalékos ütemben nőtt az amerikai gazdaság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.