Milliók a jó üzleti tervért

Rendkívül népszerűek az ősszel indított, vállalkozóvá válást segítő programok, eddig több mint 11 ezren jelentkeztek – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A 30 év alatti fiatalok országszerte, a 30 év feletti álláskeresők pedig Pest megyében továbbra is pályázhatnak a 4,5 millió forintos támogatásra.

Nagy Kristóf
2019. 12. 05. 5:55
null
Bodó Sándor: Fontos a végzettség is, a diplomás álláskeresők aránya mindössze egy-két százalék Fotó: Teknős Miklós

Rendkívül népszerűek az ősszel indított, vállalkozóvá válást segítő programok, eddig több mint 11 ezren jelentkeztek – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A 30 év alatti fiatalok országszerte, a 30 év feletti álláskeresők pedig Pest megyében továbbra is pályázhatnak a 4,5 millió forintos támogatásra.

– Óriási az érdeklődés a vállalkozóvá válást segítő programokra, az őszi indulásuk óta ezekre több mint 11 ezren jelentkeztek – emelte ki a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor. A Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a 30 év alatti fiatalok jelentkezését még országszerte várják, a 30 év feletti álláskeresők pedig a nagy érdeklődés miatt csak Pest megyében pályázhatnak.

Az államtitkár a részletekkel kapcsolatban elmondta: 4,5 millió forintos tőketámogatással is ösztönzik a 40 milliárd forint keretösszegű programból a pályázókat, jelentős segítséget nyújtva ezzel a leendő vállalkozók tevékenységéhez. Országszerte közel kilencezer vállalkozni vágyó találhatja meg a számítását, ezzel önfoglalkoztatóként növelve az egyéni vállalkozások számát.

Háromezer cég létrehozásával számolnak – mondta Bodó Sándor államtitkár
Fotó: Teknős Miklós

A tervek szerint 2022-ig közel nyolcezer vállalkozás jöhet létre a többelemű program révén a kevésbé fejlett régiókban. Mintegy ezer önfoglalkoztató pedig a közép-magyarországi régióban indíthatja el tevékenységét. Bodó Sándor kiemelte: a támogatási keretből háromezer vállalkozás létrehozásával számolnak a 30 év felettieknél, s közel hatezer új vállalkozással a fiatalok körében.

– A vállalkozóvá váláshoz nyújtott pénzügyi és elméleti támogatás első lépéseként a jelentkezőket kompetenciamérésre hívják, amelyen a 11 ezer jelentkezőből már ötezren részt is vettek. A mérésen megfelelt pályázóknak először egy képzést kell elvégezniük – részletezte Bodó Sándor. Ebbe a képzésbe eddig háromezren kapcsolódtak be. A résztvevők elsajátíthatják egyebek mellett a vállalkozás indításához szükséges alapvető jogi, pénzügyi, munkaszervezési, valamint gazdálkodási ismereteket, és segítséget kapnak üzleti tervük elkészítéséhez is.

A képzés végén vizsgát kell tenniük a leendő vállalkozóknak. A sikeres vizsgát követően a benyújtott üzleti terveket szakértők értékelik, annak jóváhagyása után pedig egy tanúsítványt kapnak az érintettek.

Végezetül a tanúsítvánnyal, valamint a meglévő üzleti tervvel – a vállalkozás megalapítását követően – már benyújthatják kérelmüket a programban részt vevők a Magyar Államkincstár elektronikus felületén a 4,5 millió forintos támogatásra. Az államtitkár ugyanakkor arra figyelmeztetett: fontos, hogy a támogatási kérelmet kizárólag az annak benyújtása előtt legfeljebb három hónappal korábban alakult vállalkozásoktól fogadják be. A Magyar Államkincstár legfeljebb hatvan napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, és pozitív támogatói döntés után a vállalkozó azonnal meg is kapja a 4,5 millió forintos támogatás felét. A záró kifizetés igénylésére és a beszámoló benyújtására egy év múlva lesz lehetőség.

Bodó Sándor arra emlékeztetett, Magyarországon az ötödik legalacsonyabb az unión belül a munkanélküliség, mindössze 3,5 százalék, míg a foglalkoztatottak aránya meghaladta az elmúlt hónapokban a 70 százalékot. A fiatalok foglalkoztatottsága ugyanakkor uniós szinten némileg elmarad az idősebb korosztályétól, így nekik jó lehetőség a vállalkozóvá válás, a munkanélkülieknek, inaktívaknak pedig újabb lehetőséget jelent elhelyezkedésükhöz, anyagi biztonságuk megteremtéséhez – tette hozzá az államtitkár.

A magyar munkaerőpiaci folyamatokkal ellentétben az Európai Unió 28 tagállamában ötödik hónapja stagnál a munkanélküliség, októberben 6,3 százalék volt. Az állástalanok aránya továbbra is Csehországban a legalacsonyabb, 2,2 százalék, a legmagasabb pedig Görögországban, közel 17 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.