Milyen adózási vonzata van a jótékonyságból származó bevételnek?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 04. 27. 15:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen adózási vonzata van annak a jótékony célú gyűjtésből származó bevételnek, amit a járványhelyzet miatt bajba jutott magánszemélyeknek, vállalkozásoknak ajánlanak fel?

Személyi jövedelemadó

Magánszemély által magánszemélynek adott jótékony célú adomány adómentes a személyi jövedelemadóban, és járulékfizetési, szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség sem merül fel egyik magánszemély esetében sem. Az adómentesség egyedüli feltétele, hogy a támogatásnak nem lehet célja, hogy a támogató bármilyen formában ellenszolgáltatásban részesüljön. Mentes továbbá a személyi jövedelemadó alól a jótékony célú közadakozás keretében magánszemély részére valamely vállalkozás által természetben adott juttatás, illetve havonta a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegű pénzben adott támogatás is.

Ugyanakkor, ha egyéni vállalkozó részesül a támogatásban, akkor a fentebb említett adómentességek nem alkalmazhatóak. Az egyéni vállalkozónak a kapott támogatást bevételként kell elszámolnia, amellyel összefüggésben a vállalkozói adóalapját nem csökkentheti.

Társasági adó

A társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozások a jótékony célból kapott támogatás összegét bevételként számolják el. Mivel a jelenleg hatályos rendelkezések értelmében a kapott támogatásokkal összefüggésben adóalap csökkentésére nincs lehetőség, így a kapott támogatások társasági adóalapot képeznek.

A támogatást nyújtó társasági adóalany szempontjából az ingyenes juttatás abban az esetben minősül adománynak, ha azt közhasznú szervezetnek, egyháznak, valamint közérdekű kötelezettségvállalás keretében nyújtják, feltéve, hogy az adományozással összefüggésben vagyoni előny nem állapítható meg. Az adománynak minősülő ingyenes juttatás a társasági adó alapjának megállapításakor elismert költség, illetve lehetőség van az adóalap csökkentésére is, feltéve, hogy a juttató rendelkezik a közhasznú szervezet által kiállított adományigazolással. A nem adománynak minősülő támogatás kizárólag akkor minősül elismert költségnek, ha a juttató rendelkezik a támogatásban részesülő nyilatkozatával, mely szerint a juttatás adóévében e nélkül a támogatás nélkül sem lenne veszteséges, és hogy a jutatás utáni társasági adót megfizette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.