Milyen védőeszközök javasoltak az élelmiszeriparban?

Forrás: MTI2020. 05. 11. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élelmiszeripari cégek dolgozóinak védelmében beszerezhető védőeszközökre, és egyéb előírásokra vannak-e konkrét javaslatok?

A jelenlegi veszélyhelyzetben a tömeges megbetegedést okozó járvány megelőzése, a fertőzés tovább terjedésének megakadályozása érdekében a teendőkről az NNK a www.nnk.gov.hu honlapján folyamatosan tájékoztató anyagokat tesz közzé. Ilyen tájékoztató anyag az Általános óvintézkedések új koronavírus fertőzéssel kapcsolatban, mely megtalálható a honlap Szakterületek > Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály menüpontjából elérhető „Koronavírus tájékoztatók” oldalon (megjelent: 2020. március 13-án). Ezen tájékoztató anyagban szerepelnek mindazon fontos tudnivalók, melyeket a mindennapi tevékenység során szükséges betartani, beleértve a munkavégzést is.

Az ugyanitt közzétett Fertőződés elkerülése – alapvető szabályok Mindenki számára című (megjelent: 2020. március 15-én) tájékoztató anyagban is olyan alapvető betartandó óvintézkedések vannak, ami egy zárt légterű munkatérben tartózkodó számára fontos a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében: alapos, rendszeres kézmosás, gyakori szellőztetés, felületek rendszeres tisztítása, fertőtlenítése, kerülni az érintkezést beteg munkatárssal, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés, egyéb), tartózkodni kell a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől, egymástól 2 méteres távolság tartása javasolt, kerülni kell a szokásos üdvözlési formákat (puszit, kézfogást, ölelést).

Amennyiben egy munkavállalónál légúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, és telefonon fel kell hívni a munkavállaló háziorvosát. Ha felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) és a mentő kórházba szállítja.

Miután a munkavállalót elvitték a helyszínről, a munkahelyet fertőtleníteni kell, és alaposan ki kell szellőztetni. Takarításhoz (tisztítás, felmosáshoz) virucid (vírus ölő hatású, ez szerepel a fertőtlenítő szer csomagolásán, vagy a használati utasításban) hatással rendelkező készítmények használata javasolt. A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.