Mit jelent a munkavállalóknak és a munkáltatóknak a karantén?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 05. 29. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit jelent a munkavállalóknak és a munkáltatóknak a karantén?

Elsősorban azt, hogy hatósági döntés született (pl. adott közigazgatási terület lezárásáról), ami azt is eredményezheti, hogy a munkavállalók nem tudnak dolgozni menni. Ilyenkor ők a jogszabályok szerint keresőképtelennek minősülnek – akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható –, és nekik erre az időre táppénz jár.

Természetesen abban a sajnálatos esetben is keresőképtelen a munkavállaló, ha betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni, vagy betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban részesül.

Munkáltatóként pedig át kell gondolni, hogy adott esetben alacsonyabb létszámmal és kisebb kapacitással megoldható-e a működés, ha pl. a karantén nem érinti a munkahelyet akár az elhelyezkedése, akár a tevékenysége miatt. Fontos a munkaidő beosztásokat is átnézni, és, ha lehet, illetve szükséges, még a 96 órás időkorlátra tekintettel (a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja) módosítani rajta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.