Moratóriummal segítene a BKIK a nehéz helyzetben lévő cégeknek

A főpolgármesteri hivatal behajtási intézkedései rámutatnak arra, hogy a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete tarthatatlan.

Forrás: MTI2021. 03. 03. 14:35
null
2020.03.18. Budapest Korona vírus Budapestne, vendéglátás, tömegközlekedés, maszk Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adóvégrehajtási moratóriumot kér a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozásoknak. A szervezet azt javasolja, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő cégek körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

A közlemény szerint a Főpolgármesteri Hivatal adófőosztályának helyi iparűzésiadó (hipa)-előleg behajtási intézkedései rámutatnak arra, hogy a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete immár tarthatatlan.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz, hogy vezessenek be végrehajtási moratóriumot év végéig a hipafizetésekre, valamint egyéb adónemekre azon vállalkozásoknál, amelyek a 485/2020. (XI. 10.) és 571/2020. (XII. 9.) kormányrendeletekben TEÁOR-számok szerint szerepelnek. A BKIK javasolja a támogatásra jogosultak listáját egyúttal kiegészíteni az idegenvezetőkkel (TEÁOR 7990) és a taxis személyszállítókkal (TEÁOR 4932).

A BKIK emlékeztet arra, hogy korábban a budapesti iparkamara már felhívta a fővárosi vállalkozások figyelmét, nyilatkozzanak a hipakedvezmény igénybevételéről, egyúttal tudatosítani szeretné a vállalkozásokban, hogy a hipa fele automatikusan jár a kijelölt körnek.

Ezzel egyidejűleg a kamara bejelentette, hogy a legnehezebb helyzetbe került vállalkozásoknak 75 millió forint kezdőösszeggel nyílt szolidaritási pénzalapot indít.

A szolidaritási alap ötletének pozitív fogadtatását jelzi, hogy bár a támogatási program részletein még dolgozik a kamara, már érkeztek felajánlások olyan vállalkozásoktól, amelyek támogatásukkal csatlakozni szeretnének.

A BKIK számításai szerint 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségének. Számukra a kamara mindenképp javasolja az automatikus végrehajtási moratóriumot. Ezzel nemcsak ezen vállalkozók, hanem az általuk foglalkoztatott több tízezer budapesti munkavállaló és családja megélhetését sikerülhet megvédeni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.