Munkáltatói ajánlattal folytatódik az alkudozás az Audinál

Egyelőre nem sikerült megegyezni a bérekről győri Audinál, jövő héten folytatódnak a tárgyalások. A szakszervezet a munkáltató újabb, kedden átvett ajánlatát értékeli, amelyben ugyan történt elmozdulás, de bizonyos elemek még mindig távol vannak a munkavállalói oldal követeléséről. Ha nem fogadja el a szakszervezet a gyár új javaslatát, újabb követeléseket adnak át a munkáltatónak.

Nagy Kristóf
2020. 02. 18. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkáltató újabb bérajánlatával folytatódtak kedden az egyeztetések a győri Audi Hungária Zrt.-nél. Ezen a héten már nem várható megegyezés, mivel a gyár munkavállalóit képviselő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) tájékoztatása szerint csütörtökön a munkáltatóval, majd jövő hétfőn a képviselet bizalmi értekezletén elemzik a bérfelzárkóztatási javaslatot.

Az Audi ajánlata némileg közeledett a szakszervezeti követelésekhez, ugyanakkor bizonyos elemei jelentősen elmaradnak a munkavállalók által elvárt emeléstől. A gyár továbbra is négy évre szóló megállapodást szeretne, 2019-hez képest 2023-ra átlagosan 33,6 százalékos, idén pedig 9,1 százalékos jövedelememelkedéssel számol. Ez a korábbi ajánlathoz képest magasabb, előzőleg 2023-ig 30, az idén 8 százalékos jövedelemfelzárkózással számoltak. Az alapbéremelési szándékban történt elmozdulás: 2020-ra és 2021-re egységesen 35 ezer forinttal, 2022-re és 2023-ra 40 ezer forinttal emelkedne minden munkavállaló keresete. A korábbi ajánlatban évi 32 ezer forint szerepelt. Az AHFSZ idén 12 százalékos, legalább 60 ezer forintos, jövőre pedig 11 százalékos, legalább 65 ezer forintos alapbéremelést szeretne elérni minden munkavállaló részére. A szakszervezeti követelés csak 2020-ra és 2021-re szól.

Továbbra is elmarad a lojalitási bónusz emelési mértéke a szakszervezeti követelésről. Az ötödik évtől a dolgozók havonta hatezer forint többletjuttatást kapnak, ugyanakkor az Audi ezt az összeget évi 1500 forinttal emelné, míg az AHFSZ 2500-as emelést kér. Előrelépés, hogy a mozgóbér négy százalékának alapbéresítésére nyitott a gyár, júliustól. Az Audi korábbi ajánlatában 80 ezer forintos, egészségügyi szolgáltatásokra igénybe vehető keretet ajánlott, ez a legújabb javaslatból kikerült. Helyette szabadon felhasználható egyszeri kifizetésre évi 50 ezer forintot adna, ám ez messze elmarad a szakszervezet 200 ezres követelésétől. Szintén nincs közeledés a választható béren kívüli juttatás összegében: míg a győri üzem vezetése 400 ezer forintot ajánl évente, addig a szakszervezet idén 460 ezres, jövőre 510 ezres keretet várna.

Az AHFSZ közlése szerint amennyiben a hétfői bizalmi értekezleten nem fogadnák el a munkáltatói ajánlatot, úgy kedden újabb következőbérkövetelési javaslatot nyújt át a szakszervezet. A jelenlegi bérmegállapodás március 31-ig érvényes, addig kell sikeresen lezárni a tárgyalásokat.

Nyugodt körülmények között zajlanak idén a tárgyalások az Audinál, a tavalyi évhez képest jelentősen megváltozott a munkáltató hozzáállása, a korábbi képviseleti közlés szerint immár partnerként tekint a munkáltató az AHFSZ-re. Ismert, tavaly egyhetes munkabeszüntetéssel gyakorolt nyomást a képviselet a vezetésre, amelynek globális hatása volt, mivel Németországban és Szlovákiában is érintette a gyártást a győri üzem leállása. A felek idén hangsúlyozták: egyezségre törekednek, és szorosabban együttműködnek az egyeztetések alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.