Munkáltatók: valós segítséget nyújt a bértámogatás

Segíti a munkahelyek megőrzését a kiterjesztett állami bértámogatás, a kamarák és a munkáltatók javaslatait is magában foglaló rendeletmódosítás már ma megjelenhet – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Perlusz László, a VOSZ főtitkára megkeresésünkre úgy fogalmazott: az egyszerűsített igénylés, a részmunkaidős alkalmazás lehetőségeinek bővítése és az egyéb pontosítások már a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé, alkalmassá tették a bértámogatást.

Nagy Kristóf
2020. 04. 20. 17:44
null
Már kétórás foglalkoztatás után is igényelhető a bértámogatás Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosítja a kormány az állami bértámogatás igénylésével kapcsolatos szabályozást, a kiterjesztett munkahelyvédelmi intézkedésről szóló rendeletmódosítás már ma megjelenhet – emelte ki György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kiemelte: már kétórás foglalkoztatás után is igényelhető a bértámogatás. A kamarák, az érdekképviseletek és a kormány pedig egyetért abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztése alkalmas a munkahelyek megőrzésére.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára üdvözölte a módosításokat, s felidézte: több olyan eleme megvalósult a bértámogatásnak, amelyeket a munkáltatói képviseletek szorgalmaztak. Kiemelte: az egyik leglényegesebb módosítás, hogy korábban a munkaidő feléig lehetett csökkenteni a munkaidőt, a módosítás szerint viszont a korábbi munkaórák 25 és 85 százaléka között lehet a rövidített munkaidő. Jelentősen egyszerűsödött az igénylés, amely a kis- és középvállalkozások számára kiemelten fontos, mivel a nagy adminisztrációs teher sokakat visszatartott.

Már kétórás foglalkoztatás után is igényelhető a bértámogatás
Fotó: Bach Máté

A főtitkár elmondta, számos pontosítást is tartalmaz a rendelettervezet. Egyebek mellett egyértelművé teszi, hogy a távmunkában, vagy home office-ban dolgozók után is igényelhető az állami bértámogatás. Emellett a rendeletbe foglalt kötelező képzést nem azonnal kell végrehajtania a munkáltatónak, hanem két éven belül, ráadásul csak akkor, ha a munkaidő csökkentésének mértéke meghaladja az 50 százalékot. Lényeges módosítás, hogy a munkáltatónak nem kell fenntartania a teljes statisztikai állományt, csak a támogatott munkavállalókat.

Perlusz László megerősítette: valóban alkalmas a módosításokkal a rendelet arra, hogy megvédje a munkahelyek jelentős részét, mivel az egyszerűsítések, rugalmasabb feltételek és adminisztrációs könnyítések és a pontosítások már a kkv-k számára is valós lehetőséget kínálnak. A VOSZ ezért üdvözli a rendeletet, ugyanakkor a munkáltatói képviselet továbbra is azt kéri a kormánytól, terjessze ki – érintettség és nem szektorális alapon – a veszélyhelyzet idején azoknak a munkaadóknak a körét, amelyek járulékmentességet kapnak a munkabérek után. Perlusz László hozzátette: az állami bértámogatás mértékének felső határa továbbra is a minimálbér összegének kétszerese, ennek a plafonnak az emelése pedig indokolt annak érdekében, hogy többeken segíthessen az intézkedés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.