Nagy István: A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait – mondta az agrárminiszter csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint, amit pénteken juttattak el az MTI-nek.

Forrás: MTI2020. 01. 24. 11:28
NAGY Istvn
Budapest, 2020. január 22. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 38. AGROmashEXPO és a 10. AgrárgépShow megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. január 22-én. A legnagyobb, négynapos agrárszakmai rendezvényen csaknem 350 kiállító mutatja be a mezõgazdaság legkorszerûbb technikáit, trendjeit. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István a rendezvényen kiemelte, a magyar tulajdonosi körhöz tartozó sikeres kis- és közepes agrárvállalkozások jelentősen növelik a külhoni magyarság gazdasági erejét, kiváltképp azok, amelyek exportpiacokon is versenyképes termékeket állítanak elő. Az Agrárminisztérium célja, hogy a mezőgazdaság korszakváltása a Kárpát-medencében élő, évszázadok óta itt termelő és gazdálkodó magyarság egészét szolgálja – tette hozzá a tárcavezető.

Arra is felhívta a figyelmet, az anyaországnak fontos, hogy a felvidéki magyar gazdák kellő figyelmet és támogatást kapjanak. Az Agrárminisztérium Kárpát-medencei falugazdász programjának célja ezért a külhoni magyar gazdák segítése anyanyelvű tanácsadással és szakmai segítségnyújtással, támogatva ezzel a szülőföldön érvényesülést, a mezőgazdasági vállalkozások megerősítését és az agrárium által nyújtott munkalehetőségek vonzóbbá tételét. Hozzátette: a program végrehajtására évente több mint 420 millió forintot biztosít a szaktárca, amelyből 110 külhoni falugazdász segít mintegy 300 külhoni gazdát. Felvidéken 15 falugazdász tevékenykedik a Szlovákiai Agrárkamara koordinálásával.

Nagy István az agrártárca 2020-ra vonatkozó terveit ismertetve elmondta, a magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak idén is. A tavasszal benyújtandó támogatási kérelmeik után idén 450 milliárd forint áll a gazdálkodók rendelkezésére különböző terület- és állatalapú támogatási jogcímeken.

Nagy István kijelentette, nemzeti forrásokból 100 milliárd forintot fordítanak agrártámogatásokra, amely során az állattenyésztés kiemelt figyelmet fog kapni. – Március végéig mintegy 15 milliárd forint kárenyhítő juttatást is folyósítunk 7500 termelőnek, hogy ellensúlyozzuk az időjárás által okozott veszteségeiket, továbbá a mezőgazdasági termelést és az ágazat beruházásait 2020-ban is tovább segítjük kedvezményes hitelprogramokkal – fogalmazott a tárcavezető az Agrárminisztérium közleménye szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.