Nagymosást tartottak a laboratóriumi ellenőrök

Górcső alá vették a címkén feltüntetett összetevők megfelelőségét, a csomagolás zártságát, emellett tesztelték a termékek mosási hatékonyságát is.

Magyar Nemzet
2020. 02. 10. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kávéval, fűszerpaprikás olajjal, spenóttal és meggylével kentek össze fehér textilmintákat, hogy leteszteljék a boltokban kapható 19-féle mosószert az Innovációs és Technológiai Minisztérium vegyipari laborjának fogyasztóvédelmi szakemberei. Górcső alá vették a címkén feltüntetett összetevők megfelelőségét, a csomagolás zártságát, emellett tesztelték a termékek mosási hatékonyságát is. Mivel egyik vizsgált mosószer sem kifejezetten folteltávolításra volt tervezve, a mosás nem tüntette el teljesen a foltokat, azok csak elhalványodtak, ezzel együtt megállapították: valamennyi termék megfelel az előírásoknak. Azt is megnézték, hogy az ellenőrzött folyékony mosószerek használatával mennyibe kerül egy-egy mosás. Ezt a beszerzési árak alapján számolták ki közepes vízkeménységgel kalkulálva egy átlagos adag, vagyis 4-5 kg közepesen szennyezett ruha esetére. A legolcsóbb terméknél valamivel több mint 27, a legdrágábbnál pedig 115 forintra jött ki egy mosás költsége.

A hipókkal már nem voltak ennyire elégedettek a laborban. Egy másik akcióban a fogyasztóvédők 15 különböző folteltávolításhoz használt fehérítőt is megvizsgáltak, ezekről megállapították, hogy mindegyik összetétele megfelelt a címkén feltüntetett adatoknak, és a csomagolása a legtöbbnek biztonságos volt. Az ár-érték aránnyal is foglalkoztak a szakemberek, akik az árakban közel tízszeres szórást tapasztaltak: egy gramm vagy egy milliliter hatóanyag ára a legalacsonyabb, 13,1 forintos tételtől egészen 117,5 forintig terjedt.

Két hipóról viszont az is kiderült, hogy a rosszul záródó kupakjuk miatt használatuk nem biztonságos, ami komoly termékbiztonsági kockázatot jelent, mert a szerek akár súlyos bőrirritációt vagy szemkárosodást is okozhatnak. A veszélyesnek minősített termékek lekerültek a boltok polcairól, a hatóság megtiltotta a forgalmazásukat és az értékesítésüket. Felhívták a figyelmet: a klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból, a hipó minőségmegőrzési ideje mindössze néhány hónap. Ezért minden háztartásban érdemes megnézni, hogy biztonságos és fehérítésre, fertőtlenítésre még mindig alkalmas terméket tartanak-e otthon, hiszen a hagyományos hipóból sokan évekig használnak egy-egy flakont.

A szaktárca közölte: folyamatos jelenléttel járulnak hozzá ahhoz, hogy kizárólag jó minőségű, mindenféle egészségkárosító hatástól mentes árucikkek jussanak el a vásárlókhoz. A tisztítószerek vizsgálata a mosó- és fehérítőszerek után még ebben a hónapban újabb termékkörrel folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.