Nagyot zuhantak a járvány következményeként az albérletárak

Mélypontra estek a budapesti albérletárak a koronavírus-járvány második hullámának hatására – derül ki a Rentingo.com elemzéséből. Miközben a kínálati oldalt idén felduzzasztották többek között az Airbnb-s lakások, a járvány következményei visszavetették az albérletpiac keresleti oldalát. Ez árcsökkentésre kényszerítette a lakásukat kiadókat.

Magyar Nemzet
2020. 12. 04. 13:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány első, tavaszi hullámát követően nagyjából nyárra közelítették meg a budapesti albérletpiacon az árak az év eleji szintet. A kínálati oldalon ugyan már májusban 160 ezer forint fölé emelkedett az átlagár, a keresleti oldalon ugyanakkor csak júliusban közelítette meg a 150 ezer forintot – írja a Rentingo.com elemzése. Jelezték: ezt követően a szeptemberi tanévkezdésre sem állt vissza a piac, folyamatos visszaesés volt tapasztalható, majd a járvány második hullámának fellángolása és a veszélyhelyzet novemberi kihirdetése után lényegében beszakadt a budapesti albérletpiac keresleti oldala, ami az árak zuhanását eredményezte.

A Rentingo.com adatai azt mutatják, hogy a veszélyhelyzet november eleji kihirdetését követően tömegesen kerültek a piacra a lélektani százezer forintos havidíj körül bérelhető lakások.

Ezek közül sokat korábban a kollégiumokból kikerülő, de Budapesten maradó egyetemisták vettek ki. Jelenleg a fővárosban stabilan 150 ezer forint alatt van egy átlagos albérlet havidíja, ugyanakkor az év elejéhez hasonlóan ismét jobban szétnyílt az olló a kínálati és keresleti oldal között. A bérbeadók közül sokan kivárnak vagy nem követik a piaci változásokat.

A közösségi albérletkereső január–november közötti számaiból az is kiderül, hogy a piac változásaira a bérbeadók közül sokan elsőként a kauciós feltételek megváltoztatásával reagálnak, majd második lépésben csökkentenek árat. Márciusban és júliusban jól megfigyelhető volt ez a tendencia, amely előszele a későbbi, ősszel bekövetkezett árversenynek. Nagy valószínűséggel a jelenleg látványosan csökkenő kereslet hatására az év végén, jövő év elején ez ismét látható lesz – áll a felmérésben.

Az idei év két meghatározó piaci tendenciája, az Airbnb-s lakások albérletesedése, valamint a járvány hatására csökkenő kereslet abba az irányba tolja a bérbeadókat, hogy a lakáskiadásra egyre inkább szolgáltatásként tekintsenek, és több időt, energiát fordítsanak a megfelelő bérlő megtalálására. Ezért a kiadott lakásokat is érdemes „kiadva” státusban megtartani az albérleteket kínáló adatbázisokban, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a következő bérlőt éppen egy ilyen köztes időszakban találják meg a Rentingo.com szakemberei szerint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.