Nehezen találnak vevőre a belvárosi lakások

Pintér
2020. 10. 12. 16:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezett várakozás jellemző a belvárosi ingatlanpiacra az elmúlt időszakban. A Duna House (DH) harmadik negyedéves összefoglalója szerint alapvetően a kedvezőbb árú, kisebb lakások cserélnek tulajdonost. A négyzetméterárak a belső városrészben az előző év azonos időszakához viszonyítva több mint tíz százalékkal csökkentek. Ez a DH közvetítésével elkelt lakások esetében a 2019 harmadik negyedévi mintegy 850 ezer forintos négyzetméterár helyett 750 ezer forintos átlagot jelent. Eközben jelentősen nőtt az értékesítési idő és az alku, az árengedmények mértéke is.

A szeptemberben értékesített belvárosi ingatlanokat jellemzően már az év elején is hirdették a tulajdonosok, az eladási idő csaknem kétszáz napra növekedett. Vagyis a belváros népszerűsége az ingatlankeresők között tovább csökkent az előző hónapok után.

A belvárosi visszaeséssel szoros összefüggésben jelentős a visszaesés a befektetői vásárlások körében. Míg a DH szerint tavaly a július–szeptemberi időszakban negyven százalék fölötti volt a befektetési célú vásárlások aránya Budapesten, mostanra harminc százalék alá csökkent ennek a vevői körnek a jelenléte.

Lényegében az árak stagnálása, sőt némi mérséklődés jellemző a belvároson kívül is mind a panelek, mind a téglalakások esetében. Az országos átlagárak eközben 5-10 százalékos csökkenést mutatnak a tavalyihoz viszonyítva a harmadik negyedévben. Egyedül a nyugati országrészben nőtt a téglalakások átlagos eladási ára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.