Nem állt meg az élet a Balatonnál

Nincs vége nyáron a balatoni szezonnak, inkább átalakul a vendégkör, akinek egyre színvonalasabb programokat szerveznek a helyi vendéglátósok, alkalmazkodva az igényekhez. Így, bár az iskola kezdetével kevesebb gyermekes család keresi fel a tóparti kirándulóhelyeket, helyettük egyre több olyan turista jelenik meg, akik kifejezetten a bor- és gasztronómiai események iránt fogékonyak az őszbe csendesülő balatoni tájakon.

Thurzó Katalin-Gulyás J. Attila
2019. 08. 23. 13:34
null
A szürethez és a borokhoz hagyományosan kapcsolódó programok kezdődnek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már csak rossz sztereotípia, hogy augusztus 20-a után kiürül a Balaton. Valóban kevesebb gyerekes család van, hiszen sokan már az iskolakezdésre koncentrálnak. Ugyanakkor az idősebb generáció tagjai ebben az időszakban keresik fel azokat a gasztro- és borfesztiválokat, amelyek a kulináris élvezeteket kereső turistákat csalják a Balatonra – közölte a Magyar Nemzettel a gyakorló, helyi vendéglátós és turisztikai szakemberekből álló Balatoni Kör tagja. Varga László szállodavezető szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy kedvező időjárás esetén hétvégéken szeptemberben is megtelnek a balatoni települések, sőt adott esetben a strandok is; a belföldi turisták nagyon idő­járás-érzékenyek ebben az időszakban – emelte ki.

A Balatoni Kör elkötelezett a csak nyárra koncentráló szezonális turizmus felszámolása mellett, konkrét akciókkal igyekszik felhívni a lakosság figyelmét, hogy egész évben csábító arcát mutatja a magyar tenger.

A szakember szerint az őszi balatoni turizmusnak újabb lökést adhatnak azok a tudományos kutatások, amelyek azt mutatják, hogy az utazás jót tesz a vérnyomásnak is, mivel a pihenés jótékonyan hat a stresszes életforma elleni védekezésben. Egy figyelemfelkeltő akcióban ezekben a napokban Balatonfüreden, a Hotel Aura vendégein tesztelik a nemzetközi kutatási eredményeket, ahol a pincérek vérnyomást is mérnek, sőt koleszteringyilkos koktélokat és ételeket is felszolgálnak a kampány ideje alatt, valamint a szállodában több helyütt vérnyomásmérőket tettek elérhetővé a vendégek részére. A szálloda ezzel a nem szokványos akcióval kívánja felhívni a figyelmet a pihenés egészségre tett jótékony hatásaira.

Eközben már kikerült a BL ­YachtClub balatoni körös nyomdájából a tavasztól őszig tartó turisztikai rendezvényekre csábító, színes leporelló, amelyet a Magyar Nemzethez is eljuttattak. A két rendkívül kedvező fekvésű dél-balatoni üdülőhely, Boglár és Lelle immár második „új szezonjában” egyebek mellett tizenkét, egész évben nyitva tartó bisztró, étterem, cukrászda, pincészet várja a hazai és a külföldi vendégeket – tudtuk meg.

A szürethez és a borokhoz hagyományosan kapcsolódó programok kezdődnek
Fotó: Kurucz Árpád

A lellei BL Yacht Club & Apartments „Mert a Balaton télen-nyáron menő!” című kiadványa példátlan összefogást tükröz, amely azt üzeni a Balaton kedvelőinek, hogy szeptember végétől jövő májusának végéig a múlt évinél is több vendéglátó szolgáltatás kínálja szolgáltatásait.

Színes programok is csábítanak: a jachtklubba tervezett szeptember ­21-i, őszi szezonnyitón egyebek mellett veteránautó-csodák várják a látogatókat, október közepén a lellei Kedvesem bisztróban pedig borzsúr, a lellei Kishegyen murcifesztivál lesz. November első hetében Márton-napi libalakomára hivatalosak az ínyencek, a hónap végén pedig megnyitják majd a jachtklub műjégpályáját, december elején pedig a piknikes karácsonyi vásárt. December 7-én rajtol el a téli vitorlásverseny, a Mikulás-regatta a Balatonnál, amely az utolsó nyári napokban még furcsán hangozhat, távoli eseménynek tűnhet, azonban tudni kell, hogy a szemfüles utazók már most sorban foglalják a helyeket a szállodákban az év végi balatoni programokra.

Ezenkívül szilveszterkor és újévkor, a farsangi időszakban és tavaszkezdéskor is számos programmal készülnek a helyi vállalkozások.

Kevesebb a német vendég

Átlagosan hat-nyolc százalékkal növekedhet a balatoni szállodák árbevétele, a vendégforgalomban viszont egy-két százalékos elmaradás várható. Elsősorban a régió négycsillagos hoteljeiben tapasztalható stagnálás. Gyorsmérleget korai volna készíteni, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják: dinamikus növekedést az idei nyárra nem látunk majd – mondta a Magyar Nemzetnek Baldauf Csaba, az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort igazgatója, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke. Jelezte: a német vendégforgalom visszaesése az idei nyáron is érzékelhető, ugyanakkor Szlovákiából, Csehországból, Ukrajnából a korábbiaknál több vendég érkezett ebben a szezonban. A szállodaszövetségi vezető a Balaton környékén, illetve a belföldi turizmusban erősebb őszi vendégforgalomra számít az eddig megszokottnál, beleértve a Szép-kártya-felhasználást is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.