Nem csak a kereskedők készülnek a Valentin-napra

Ajándéküzletek, virágboltok, édességárusok, vendéglátóhelyek — ezek a vállalkozások szerepelnek az adóhivatal Valentin-napi razziájának célkeresztjében. A hatóság emberei a főváros mellett több megyében is járják a boltokat a szerelmesek napján, vagyis az érintett gazdasági szereplőknek nemcsak a kiugró forgalomra, hanem az adóellenőrzésre is érdemes felkészülniük.

Jakubász Tamás
2019. 02. 14. 5:45
null
Változatlanul a legkedveltebb ajándék a vörös rózsa, de sokan vesznek édességet is Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta találkozhatnak szerelmes pároknak szóló reklámokkal a vásárlók: a vállalkozások a legkülönfélébb hirdetéseket adják közre a legkülönfélébb felületeken, miközben olyanok is akadnak, akik üzletük kirakatát díszítették fel szívecskékkel.

A jelek félreérthetetlenek, a kereskedelem szereplői alaposan felkészültek a mai Valentin-napra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) e heti ellenőrzési terve alapján hozzátehető: nincsenek ezzel egyedül, felkészült a hatóság is.

A NAV kimutatása szerint szinte az egész országban Valentin-napi ellenőrzésekbe kezdett a hivatal. A hatóság emberei pontosan azokat az üzleteket vették célba, amelyeket a szerelmesek napját megünneplő vásárlók is gyakorta felkeresnek.

Változatlanul a legkedveltebb ajándék a vörös rózsa, de sokan vesznek édességet is
Fotó: Bach Máté

Így leginkább a virágboltok, az ajándékárusok és az édességkereskedők számíthatnak az ellenőrök megjelenésére, ahogy az éttermeket és a vendéglátóhelyeket is gyakrabban ellenőrizhetik a héten a hatóság munkatársai.

A vizsgálatokban a revizorok főként arra kíváncsiak, hogy a gazdasági szereplők átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát, miként az is lényeges, hogy a vállalkozások megfelelően használják-e az online pénztárgépet, és szabályszerűen bejelentették-e alkalmazottaikat.

Az ellenőrzés-sorozatot egyébként nem rejtette véka alá az adóhivatal, éppen ellenkezőleg: a szervezet a saját internetes oldalán, az adótraffipaxnak nevezett tájékoztatási felületen előre meghirdette a vizsgálatokat. Innen tudható, hogy a mostani razzia Budapest mellett kiterjed például Pest megyére, Borsodra, Baranyára, Békésre, Fejérre, Nógrádra, Somogyra, Tolnára, valamint Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok megyére, akárcsak Veszprémre és Zalára.

Az adótraffipax egyébként nem egyéb, mint a feketegazdaság letöréséért kialakított sajátos adóhivatali megoldás, ami a gyakorlatban úgy működik, hogy a NAV bejelenti itt a megyei akciókat, ezután pedig a revizorok megjelennek a megjelölt helyen és időpontban.

Az adótraffipaxban közzétett ellenőrzések időszakában a vállalkozók általában minden ügyletet beütnek az online pénztárgépbe, az akkor rögzített adatok pedig összevethetők a korábbi értékekkel. A jelentős eltérések könnyen gyanút ébreszthetnek a hivatal munkatársaiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.