Nem lesz áremelés a láncoknál

Teljesítik a különadóhoz hasonlított válságkezelési hozzájárulást a multinacionális áruházláncok, ami a szakszövetség jelzése szerint nem jelent majd drágább bevásárlásokat. A szombati bejelentést higgadtan fogadták a kereskedelmi cégek, mivel ezúttal az erős lakossági fogyasztás és a befektetőbarát környezet miatt évek óta nyereséges piacot érte a vírus okozta gazdasági sokk.

2020. 04. 06. 11:30
null
A vásárlók nem érzékelik majd a különadó következményeit Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem ismerjük a részleteket, hogy milyen multinacionális cégek mekkora mértékben járulnak hozzá a válságalaphoz. Ezzel együtt nem kérdés, hogy a jogszabály által kötelezettek maradéktalanul teljesíteni fogják az új előírást. Ez a vásárlóknak semmiféle kárt nem okoz majd, mert a cégek nem fogják az árakba beépíteni a különadót – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a multinacionális áruházláncokat képvi­selő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György annak kapcsán mondta ezt, hogy az új védekezési alapba a kormány a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi cégektől is vár majd 36 milliárd forintnyi befizetést.

– A kereskedelmet érintő összeget megismertük, most várjuk a részleteket, hogy milyen határidővel és ütemezésben, milyen jogcímen kell azt befizetni. A cégek ezek ismeretében kezdik meg a felkészülést a válságalaphoz való hozzájárulásra – fogalmazott tegnap Vámos György. Felidézte, az elmúlt napokban megismert különféle javaslatokban már szerepelt, hogy a kormány vis maior pénzügyi válságalapot is létrehozhat, most már annyi biztos, hogy ebben az áruházláncoknak is közre kell működniük.

A vásárlók nem érzékelik majd a különadó következményeit
Fotó: Bach Máté

Emlékezetes, az ellenzék által addigra kifosztott költségvetés szükségleteinek orvoslására a második Orbán-kormány lakossági megszorítások helyett 2010-től 2012-ig sávosan meghatározott ágazati különadót alkalmazott a távközlésben és a kiskereskedelemben, amivel a nagyobb bevételű cégeket vonták be jobban a válságkezelésbe. A multik tiltakozására és erős lobbijára az Európai Bizottság támadta a kormányt a különadó miatt, több cég pedig beperelte a magyar államot. Idén március elején azonban a luxemburgi Európai Bíróság az uniószerte precedensértékű Tesco-perben kimondta, hogy Magyarország minden tekintetben jogszerűen alkalmazta a progresszív különadókat tíz évvel ezelőtt, azzal nem sértett semmilyen uniós irányelvet. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi cégek és a kormányt akkoriban élesen bíráló ellenzék és médiája már nem kifogásolhatják, hogy a kormány az arányosabb teherviselés jegyében ezúttal is a multikra támaszkodik a válságkezelésben.

Úgy értesültünk, ezúttal nem rázta meg az áruházláncokat a különadó híre, mivel a vírus okozta mostani válság a korábbiakkal ellentétben egy stabil, nyereséget termelő, befektetőbarát gazdasági környezetben éri őket, ráadásul adóskönnyítő, fogyasztásmegtartó intézkedéseket is hoz a kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.