Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank

A Monetáris Tanács idei első kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta az alapkamatot, és nem módosított a kamatfolyosón sem

Horváth Éva
2021. 01. 26. 19:13
null
MNB Magyar Nemzeti Bank 20150422 Fotó: Katona Vanda/Napi Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását – közölte kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A testület idei első kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta az alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és nem módosított a kamatfolyosón sem. Jelezték ugyanakkor, hogy

a jegybank a heti állampapír-vásárlásainak összegét továbbra is rugalmasan alakítja, ha pedig az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, készen állnak a megfelelő eszközök alkalmazására.

A Növekedési Kötvényprogram keretösszegének megemelése után, ha szükséges, kiterjesztik az állampapír-vásárlásokat a tízévesnél rövidebb lejáratúakra is.

A piaci elemzők két-három évig nem számolnak a jegybanki alapkamat változtatásával Fotó: Katona Vanda

A piaci szakértők egyöntetűen nem számoltak a jegybanki alapkamat módosításával, a monetáris testület tegnapi döntése megfelel az elemzői várakozásoknak. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a következő két-három évben nem vár jegybanki szigorítást, szerinte az MNB várhatóan nem konvencionális intézkedésekkel támogatja majd a gazdasági kilábalást.

A Századvég makrogazdasági üzletágvezetője úgy véli, a monetáris vezetés a forintárfolyam és az inflációs folyamatok miatt lazítani nem tud, szigorítani pedig a válság miatt nem lehet. Regős Gábor sem számít egyelőre a monetáris kondíciók változtatására, legfeljebb akkor, ha az infláció vagy a valutaárfolyam nem a várakozásoknak megfelelően alakul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.