Nincs átjárhatóság a tranzakciók között

Horváth Éva
2020. 03. 02. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma nulla órakor élesítették, vagyis mostantól használható az azonnali fizetési rendszer (afr). Az új megoldás segítségével a korábbi, maximum négy óra helyett belföldön öt másodpercen belül tízmillió forintig jóváírják a bankok az átutalást a kedvezményezett számláján, nemcsak munkanapokon, de az év minden napján és bármelyik időszakában. Az afr a 36 magyarországi kereskedelmi bank és a Giro Zrt. mint a központi pénzforgalmi elszámolórendszer üzemeltetőjének együttműködésében működik, és az eddigi utalási rendszerektől teljesen független rendszerként épült ki.

Ez azt jelenti, hogy az új rendszerrel párhuzamosan továbbra is működik a két régebbi szisztéma: az úgynevezett IG1-ben, éjszakai elszámolásban teljesülő tranzakciók az utalás indítását követő munkanap reggelére hozhatók tető alá. Míg az IG2-ben legfeljebb négy órán belül végrehajthatók az utalások, munkanapokon napközben, egyéb időszakokban a következő munkanap reggelén. Az elszámolási rendszerek között nincs átjárás – írta lapunknak küldött háttéranyagában a Takarékbank. Ha egy utalás technikai probléma miatt nem teljesíthető az afr-ben, az ügyfélnek kell megismételnie az utalást. A nyugdíjfizetések továbbra is az éjszakai, a bérfizetések többsége – mint csoportos átutalások – továbbra is a napközbeni elszámolásban maradnak.

Az afr-ben minden egyedi forintátutalás azonnali fizetésnek minősül, a tranzakció kezdeményezésekor az ügyfélnek azonban a hosszú számlaszámok helyett elég akár a kedvezményezett mobiltelefonszámát, e-mail címét, adóazonosítóját megadni. Technikai problémák az afr-ben is előfordulhatnak, és ha az ügyfél által kezdeményezett utalás nem felel meg az azonnali fizetés kritériumainak, arról a banknak húsz másodpercen belül tájékoztatnia kell az ügyfelet. A fogadó bank tartalmi és formai okokból utasíthatja vissza az átutalást.

Nem végezhető azonnali utalás tartós befektetési betétszámlákról, a számlatulajdonos szabad rendelkezése alól kivont pénzeszközök elhelyezésére szolgáló bankszámlákról – például óvadéki, letéti számlák –, a bank által biztosított technikai számlákról és a forinttól eltérő devizanemű számlákról sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.