Nyilatkozott a főigazgató a belarusz atomerőmű jövőjéről

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője az Európai Parlamentben videoüzenetben beszélt a támadások alatt lévő létesítményről.

2021. 03. 18. 16:30
Rafael Grossi NAÜ
Bécs, 2021. március 1. Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fõigazgatója a NAÜ Kormányzótanácsának bécsi ülése elõtt 2021. március 1-jén. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem látja okát annak, hogy leállítsák a belarusz atomerőművet – tájékoztatott a Belta hírügynökség Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója videonyilatkozatáról, amelyet az Európai Parlamentnek küldött.

A Petras Austrevicius, az Európai Parlament litván képviselőjének adott válaszában a főigazgató – az Atombiztos nevű blogon megjelentek szerint – kijelentette:

– Találtunk jó gyakorlatokat és olyanokat is, amelyeket még fejleszteni kell, de egy nagyon fontos dolgot szeretnék leszögezni. Semmilyen okot nem találtunk arra, hogy ezt az atomerőművet ne lenne szabad üzemeltetni.

Rafael Grossi megjegyezte, hogy a NAÜ együttműködése Belarusszal hosszú időre tekint vissza. – Szakértői értékelő és tanácsadói szolgáltatásokat nyújtunk. Fehéroroszországban európai szakértők dolgoztak – jelentette ki, hozzátéve, hogy a NAÜ a nukleáris biztonság szavatolásáért folytatja a munkát Belaruszban.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy európai szakértők dolgoztak a belarusz létesítmény biztonságának felülvizsgálatán
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A belarusz atomerőmű – amelyikhez hasonló beruházás lesz a Paks II projekt – Asztravec mellett, Vilniustól negyven kilométerre épült, emiatt a litván vezetés a kezdetektől fogva támadta a beruházást, egyes európai parlamenti képviselőknél pedig meghallgatásra talált a lobbi. Az Európai Bizottság égisze alatt működő Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja március elején pozitív értékelést adott ki a létesítmény biztonsági felkészültségéről, amely egyébként a NAÜ követelményeinek is megfelel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.