Ötmillió forint ötnapi áramellátásért

A texasi extrém hideg időjárás és az annak nyomán fellépő elégtelen áramellátás történetének legfrissebb állomása egy egymilliárd dolláros csoportos per. A szabályozás nélküli szabadpiacon szinte értelmezhetetlen összegekről állított ki számlákat az egyik cég, amely azt tanácsolta ügyfeleinek: váltsanak fix tarifákat alkalmazó szolgáltatóra.

2021. 02. 26. 7:28
Historic Snow Storm Hits Houston
A police car slowly drives down Memorial Drive in Houston, Texas early on the morning of Monday, February 15th after the snow storm. (Photo by Reginald Mathalone/NurPhoto) (Photo by Reginald Mathalone / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Reginald Mathalone Forrás: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd dollárra (háromszázmilliárd forint) perli az áramszolgáltatóját egy texasi lakos, akinek a szokásos 200-350 dolláros számlája helyett kilencezer dolláros (2,7 millió forint) érkezett az elmúlt hetekben káoszt okozó havazás miatt. A Fox News beszámolója szerint Lisa Khoury csoportos keresetet indított a Griddy Energy ellen, mert szerinte a társaság törvénytelenül emelte ennyire magasra az áram árát. Pedig nem biztos, hogy igaza van.

A keresethez más károsultak is csatlakozhatnak, ha megnyerik a pert, osztoznak a kártérítés összegén. A Mont Belvieu-ben élő felperes szolgáltatója a február 13. és 18. közötti áramellátásért egyrészt

automatikusan levont tőle 1200 dollárt, majd kiszámlázott 9546 dollárt a február 1. és 19. közötti időszakra.

Ráadásul a hóvihar alatt egy teljes napon át nem is volt áramellátás a házában. A panaszaira nem kapott választ a társaságtól, majd február 18-án letiltatta az automatikus beszedést a bankjánál. Egy másik texasi város, Arlington egyik lakosa 17 ezer dollárról (5,1 millió forint) kapott számlát egy ötnapos szolgáltatási periódusért. Khoury ügyvédje szerint több ezren járhattak hasonlóképpen.

Apokaliptikus állapotok uralkodtak Texasban néhány napon át
Fotó: Reginald Mathalone / NurPhoto via AFP

A brutális összegekre csak részben magyarázat az, hogy – amint arról lapunk is beszámolt – február 15-én elérte a megawattóránkénti kilencezer dollárt az áram ára a tőzsdén, miközben átlagosan 25 dollárba, de a vihart megelőzően is csak annak duplájába került a piacon.

Ennek oka az volt, hogy a villamos energia termelése nem tudott lépést tartani a hideg miatt megugrott fogyasztói igényekkel. A Griddy arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy a szabályozóktól várja a helyzet megoldását, a texasi közüzemi bizottság hibájának tudja be a helyzetet, hovatovább

29 ezer fogyasztójának azt tanácsolta, hogy szerződjenek olyan szolgáltatóhoz, amelyik fix tarifát kínál.

A Griddynek egyfelől természetes reakciója, hogy az extra költségeit a fogyasztóira terhelné – egyébként automatikus, a szerződésben foglaltaknak megfelelő számlázásról van szó –, hiszen profitorientált magánvállalat. Ugyanakkor egy blogposztjában jelezte, hogy maga is dühös a történtek miatt, és szeretne tenni az egekbe szökő tarifák ellen. Hétfőn egyébként Greg Abbott kormányzó bejelentette: az állam közműfelügyelete ideiglenesen megtiltja, hogy az energiaszolgáltatók lakossági számlát küldjenek ki, illetve kikapcsolási moratórium is életbe lépett.

Texas szinte teljesen különálló hálózatot üzemeltet, míg az USA többi részén lényegében két nagy, egy nyugati és egy keleti egységben épült ki villamosenergia-rendszer. Az ezredforduló előtt kezdődött viszont az a folyamat, amelyben

az állam teljes villamosenergia-szállítórendszerét magántermelők, piaci szállító vállalatok és energia-kiskereskedők privatizálták

– áll a The New York Times összefoglalójában. George W. Bush akkori kormányzót idézték, aki a szabályozás nélküli versenypiac létrehozása mellett érvelt – és aláírta a dereguláció­ról szóló jogszabályt –, azzal, hogy az iparág szereplőinek versenyeztetése alacsonyabb tarifákat és szélesebb körű választási lehetőségeket hoz a fogyasztóknak. Az energiában gazdag államban jórészt be is jött a verseny, de a szabályozás hiánya folyamatosan Damoklész kardjaként lebegett a fogyasztók feje felett.

Austinban is biztonságosabb volt gyalog, mint autóval közlekedni
Fotó: Montinique Monroe / Europress/AFP

Sok szerződés úgy szól, hogy a számlázás nemcsak a fogyasztástól, hanem az aktuális kereslet-kínálati helyzettől, vagyis a piaci áraktól is függ – éppen az ilyen megállapodással rendelkezők jártak most nagyon rosszul.

Az extrém, esetenként mínusz 25 Celsius-fokos hőmérsékletre nem készítették fel az erőműveket és az átviteli hálózatot sem, egyrészt azért, mert ennyire szélsőséges időjárásra valóban nem lehet számítani, másrészt pedig éppen a kiélezett verseny miatt: a vállalatoknak nem volt sem tartalékuk, sem affinitásuk a fejlesztésekre. Miután a termelők nem bírták a hideget, és több is kiesett közülük, tervezett, gördülő áramszünetekkel védték ki az állam áramellátásának teljes összeomlását. Erre a már említett, a többi államtól elkülönült hálózat miatt is szükség volt, hiszen Texas a szomszédaitól sem tudott villamos energiát vásárolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.