Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 13., kedd, Ida napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBElképesztő, hogy hová süllyedt a baloldal.
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/otmillio-forint-otnapi-aramellatasert-9433073/

Ötmillió forint ötnapi áramellátásért

A texasi extrém hideg időjárás és az annak nyomán fellépő elégtelen áramellátás történetének legfrissebb állomása egy egymilliárd dolláros csoportos per. A szabályozás nélküli szabadpiacon szinte értelmezhetetlen összegekről állított ki számlákat az egyik cég, amely azt tanácsolta ügyfeleinek: váltsanak fix tarifákat alkalmazó szolgáltatóra.

Egymilliárd dollárra (háromszázmilliárd forint) perli az áramszolgáltatóját egy texasi lakos, akinek a szokásos 200-350 dolláros számlája helyett kilencezer dolláros (2,7 millió forint) érkezett az elmúlt hetekben káoszt okozó havazás miatt. A Fox News beszámolója szerint Lisa Khoury csoportos keresetet indított a Griddy Energy ellen, mert szerinte a társaság törvénytelenül emelte ennyire magasra az áram árát. Pedig nem biztos, hogy igaza van.

A keresethez más károsultak is csatlakozhatnak, ha megnyerik a pert, osztoznak a kártérítés összegén. A Mont Belvieu-ben élő felperes szolgáltatója a február 13. és 18. közötti áramellátásért egyrészt

automatikusan levont tőle 1200 dollárt, majd kiszámlázott 9546 dollárt a február 1. és 19. közötti időszakra.

Ráadásul a hóvihar alatt egy teljes napon át nem is volt áramellátás a házában. A panaszaira nem kapott választ a társaságtól, majd február 18-án letiltatta az automatikus beszedést a bankjánál. Egy másik texasi város, Arlington egyik lakosa 17 ezer dollárról (5,1 millió forint) kapott számlát egy ötnapos szolgáltatási periódusért. Khoury ügyvédje szerint több ezren járhattak hasonlóképpen.

Apokaliptikus állapotok uralkodtak Texasban néhány napon át
Fotó: Reginald Mathalone / NurPhoto via AFP

A brutális összegekre csak részben magyarázat az, hogy – amint arról lapunk is beszámolt – február 15-én elérte a megawattóránkénti kilencezer dollárt az áram ára a tőzsdén, miközben átlagosan 25 dollárba, de a vihart megelőzően is csak annak duplájába került a piacon.

Ennek oka az volt, hogy a villamos energia termelése nem tudott lépést tartani a hideg miatt megugrott fogyasztói igényekkel. A Griddy arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy a szabályozóktól várja a helyzet megoldását, a texasi közüzemi bizottság hibájának tudja be a helyzetet, hovatovább

29 ezer fogyasztójának azt tanácsolta, hogy szerződjenek olyan szolgáltatóhoz, amelyik fix tarifát kínál.

A Griddynek egyfelől természetes reakciója, hogy az extra költségeit a fogyasztóira terhelné – egyébként automatikus, a szerződésben foglaltaknak megfelelő számlázásról van szó –, hiszen profitorientált magánvállalat. Ugyanakkor egy blogposztjában jelezte, hogy maga is dühös a történtek miatt, és szeretne tenni az egekbe szökő tarifák ellen. Hétfőn egyébként Greg Abbott kormányzó bejelentette: az állam közműfelügyelete ideiglenesen megtiltja, hogy az energiaszolgáltatók lakossági számlát küldjenek ki, illetve kikapcsolási moratórium is életbe lépett.

Texas szinte teljesen különálló hálózatot üzemeltet, míg az USA többi részén lényegében két nagy, egy nyugati és egy keleti egységben épült ki villamosenergia-rendszer. Az ezredforduló előtt kezdődött viszont az a folyamat, amelyben

az állam teljes villamosenergia-szállítórendszerét magántermelők, piaci szállító vállalatok és energia-kiskereskedők privatizálták

– áll a The New York Times összefoglalójában. George W. Bush akkori kormányzót idézték, aki a szabályozás nélküli versenypiac létrehozása mellett érvelt – és aláírta a dereguláció­ról szóló jogszabályt –, azzal, hogy az iparág szereplőinek versenyeztetése alacsonyabb tarifákat és szélesebb körű választási lehetőségeket hoz a fogyasztóknak. Az energiában gazdag államban jórészt be is jött a verseny, de a szabályozás hiánya folyamatosan Damoklész kardjaként lebegett a fogyasztók feje felett.

Texas havazás

Austinban is biztonságosabb volt gyalog, mint autóval közlekedni
Fotó: Montinique Monroe / Europress/AFP

Sok szerződés úgy szól, hogy a számlázás nemcsak a fogyasztástól, hanem az aktuális kereslet-kínálati helyzettől, vagyis a piaci áraktól is függ – éppen az ilyen megállapodással rendelkezők jártak most nagyon rosszul.

Az extrém, esetenként mínusz 25 Celsius-fokos hőmérsékletre nem készítették fel az erőműveket és az átviteli hálózatot sem, egyrészt azért, mert ennyire szélsőséges időjárásra valóban nem lehet számítani, másrészt pedig éppen a kiélezett verseny miatt: a vállalatoknak nem volt sem tartalékuk, sem affinitásuk a fejlesztésekre. Miután a termelők nem bírták a hideget, és több is kiesett közülük, tervezett, gördülő áramszünetekkel védték ki az állam áramellátásának teljes összeomlását. Erre a már említett, a többi államtól elkülönült hálózat miatt is szükség volt, hiszen Texas a szomszédaitól sem tudott villamos energiát vásárolni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Mérföldkő

Orbán Viktor: Elérte a hárommilliót a beoltottak száma
A miniszterelnök erről a közösségi oldalán közzétett videóban számolt be, amelyben azt üzente: megyünk tovább!

Bravúros csel

Közel kétmillión látták a Fradi játékosának pimaszságát + videó
Angela Malestein zseniális mozdulattal vette be hetesből az ellenfél kapuját.

Kiemelt

Törvény védené a tanárokat a gender ideológiával szemben
Egy új törvénytervezet szerint nem érhetné baj a tanárokat azért, ha nem hajlandók beállni a gender ideológia mögé.

Poszt-trauma

Újra egy kis statisztika!
Egészségügyi tényekkel szembesítjük a becstelen ellenzéket.

Poszt-trauma

A Jobbik rámenne a horgászok szavazataira
Vajon hitelesen tudja-e képviselni a horgászokat az a párt, amelyik a balatoni halászat mellett kardoskodik?

Poszt-trauma

Vadai Ágnes rátámadt Szili Katalinra
Gyurcsányista tempó.

Aktuális

Így indult el a Neptun rendszer a BME-ről
Az egységes oktatási rendszer idén ünnepli a 24. születésnapját.

Fricz Tamás blogja

Egyetlen kérdésem van: a Gyurcsány nevű politikai kalandor a törvények felett áll?
Ha viszont ez a figura nem áll a törvények felett – remélem így van –, akkor az április 7-i parlamenti ámokfutása után törvényes eljárást kellene kezdeményezni ellene.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!