Paks II a járvány alatt is élénkítette a gazdaságot

Nem lassította a járvány a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházást, annak pozitív gazdasági hatásai máris érezhetők a projektért felelős miniszter szerint. Süli János jelezte: a Paks II. Zrt. azon dolgozik, hogy június végén benyújtsa a legfontosabb engedélykérelmet, a létesítésre vonatkozót.

2020. 06. 19. 11:25
null
A Paks II projekt látványterve Forrás: Paks II. Zrt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már most érezteti pozitív gazdasági hatásait a Paks II beruházás a telephely környezetében és országosan is – jelentette ki a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter. Süli János egy képviselői kérdésre adott írásos parlamenti válaszában hívta fel a figyelmet néhány példára: magyar alvállalkozó építi az első felvonulási épületeket, hazai vállalat volt a transzformátorállomás kivitelezője, és magyar cég fogja építeni az erőmű-beruházási központot is. Rövidesen megkezdődik szintén magyar cég kivitelezésében az új Duna-híd építése Foktőnél. Ez nagyban hozzájárul majd Bács-Kiskun és Tolna megye gazdaságának összekapcsolásához. Így a Duna mindkét oldalán biztosított lesz, hogy az ott élők is bekapcsolódhassanak a projektbe és a beruházás hatására, az azzal párhuzamosan megvalósuló fejlesztésekbe, munkákba.

A Paks II beruházás látványterve
Fotó: Paks II. Zrt.

A lakhatási feltételek biztosítása, bővítése jelenleg is a Duna mindkét oldalán folyamatos – folytatta a miniszter –, legyen szó paksi társasházak építéséről vagy a kalocsai laktanya igénybevételéről. Süli János jelezte azt is, hogy a telephelyek létesítésének, a vállalatok elhelyezésének támogatása, illetve a szükséges logisztikai feltételek biztosítása szintén kiemelt feladat. A környéken több száz kilométernyi úthálózat újul meg, a munkálatok jelenleg is zajlanak. – Mindezek és az összes, itt fel nem sorolt fejlesztés, beruházás nem szenvedett késedelmet a koronavírus-járvány miatt, a kivitelezők ebben a mindenki számára nehéz helyzetben is helytálltak. A térség fejlődik, a Paks II. Zrt. pedig 2020. június 30-án benyújtja az Országos Atomenergia Hivatalhoz eddigi legfontosabb engedélykérelmét, amely a létesítési engedély megszerzését célozza. Az évszázad beruházása, a telephely környezetének gazdasági fellendülése jó úton halad – zárta szavait Süli János.

 

Információk a munkavállalóknak és a vállalkozóknak

Június 15-én nyitott meg Pakson az az információs központ, amely a térségbe érkező munkavállalók és vállalkozások eligazodását segíti a Paks II projektben, illetve turisztikai információt is biztosít. A szolgáltatócenter az atomerőmű építése során – minden bizonnyal hosszabb ideig – életvitelszerűen itt élő harmadik országbeli munkavállalók és családtagjaik kaphatnak közvetlen segítséget a beilleszkedésről, a szolgáltatások igénybevételéről és a hivatalos ügyek intézéséről. A diszpécserek a Paks-Press Hírügynökség beszámolója szerint magyar, orosz és angol nyelven adnak tájékoztatást. A központot – európai uniós pályázat segítségével – a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság valósította meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.