Pezsgőből is a hazait keresik

Míg néhány évtizede egy-két gyártó termékei közül választhatták ki a pezsgőt az év végi koccintáshoz a magyar fogyasztók, napjaink­ban nemcsak a szakboltokban, hanem a nagyobb áruházakban is széles termékkínálat várja a vásárlókat. Bár a legtöbb pohárba még mindig csak szilveszterkor kerül pezsgő, a világpiaci trendeknek megfelelően itthon is egyre népszerűbb a gyöngyöző ital.

2019. 12. 31. 5:55
null
A legtöbben még mindig csak szilveszterkor isznak a gyöngyöző italból Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egyre több alkalommal kerül a magyar családok asztalára pezsgő, még mindig az év vége jelenti a főszezont. A szakemberek tapasztalatai alapján az év utolsó hónapjában fogy el a teljes éves mennyiség legnagyobb hányada. Az év vége közeledtével pedig a kínálat is bővül, hiszen minden pincészet ekkorra időzíti új termékei megjelenését. Míg korábban szinte egy-két márka látta el a teljes magyar pia­cot, az elmúlt években sorra jelentek meg a kínálatban a kisebb pezsgőpincészetek termékei. Így az egységesnek tekinthető kínálat is egyre több izgalmas termékkel színesedett.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a világpiacon egyértelműen hódít a pezsgőfogyasztás, az eladások évről évre 1,5-2 százalékkal bővülnek. Nem csoda tehát, ha a hazai piacon is egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy pezsgőkészítéssel kísérletezzenek. Ezt segítette az is, hogy 2010-ben bevezették a termelői pezsgő fogalmát a magyar piacon, ami megnyitotta az utat a családi pincészetek termékei előtt. – A jövedéki szabályok fellazítása egyértelműen nagy lökést adott a hazai pezsgőágazatnak – mutatott rá a főtitkár. A minőség szempontjából is élénkülés tapasztalható, a magyar pezsgőpincészetek tételei egyre több neves nemzetközi borversenyen érnek el kiváló eredményt.

– Ezek a pezsgők pedig nem csak a szakmának készülnek, a legtöbb borkereskedésben megtalálhatók, de a nagyobb áruházláncok polcairól is leemelhetik a vásárlók – mondta el Brazsil Dávid. A főtitkár szerint a borhoz hasonlóan a pezsgőfogyasztásban is egyre tudatosabbak a magyarok. A már korábban is népszerű édes pezsgő mellett ma már a csúcsminőséget jelentő pezsgők is egyértelműen megtalálhatók a kínálatban: egyre többen érdeklődnek a magasabb minőséget képviselő száraz és brut italok iránt. Szintén kedvező irány, hogy a kínálatban szereplő külföldi termékek ellenére a legtöbben a magyar pezsgőpincészetek palackjait emelik le a polcokról. Ez pedig nemcsak a közepes árkategóriás italokra, hanem a csúcsminőségű pezsgőkre is igaz.

A legtöbben még mindig csak szilveszterkor isznak a gyöngyöző italból
Fotó: Mirkó István

– Az igazán igényes fogyasztók is megtalálhatják a számításukat. A legdrágább termékek között is vannak olyan magyar pezsgők, amelyek felveszik a versenyt a nagy világmárkákkal, így aki prémium minőségű hazai italt keres, megtalálja a pincészetek kínálatában – tette hozzá a főtitkár.

Ezt jelzi az is, hogy idén az egyik magyar gyártó terméke bekerült a világ tíz legjobb pezsgője közé. A Hungaria Rosé Extra Dry pezsgőjét a francia Effervescents du Monde 2019 világversenyen válogatta be a zsűri a legjobb italok közé, a Hungaria rozéja aranyérmet is nyert. A 17. alkalommal megtartott nemzetközi versenyen 22 ország 564 pezsgőjét mérte össze a tíztagú zsűri.

A mezőnyben a számos francia és spanyol versenyző mellett összesen három magyar pezsgő indult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.