Postakocsin a nagykastélytól Fenékpusztára

2020. 07. 04. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Terjeszkedik” a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, és visszaveszi a nagykastélytól csaknem nyolc kilométerre lévő, ugyancsak a Festeticsek által építtetett, de ma még romos állapotú fenékpusztai kiskastélyt a Zala folyó torkolata közelében, illetve a körülötte kiépült, leromlott állapotú majorságot a cselédlakásokkal együtt.

A főúri életforma hangulatával találkozhatunk a múzeumok városaként is ismert Keszthelyen
Fotó: Mirkó István

A kultúraápolásáról híressé vált és a történelmi időktől függetlenül nagy tiszteletnek örvendő hercegi család a 18. század elején Ausztriából telepített egy ménest Fenékpusztára, 1820-ra pedig az istállók mellé a különböző majorsági épületek, köztük a cselédlakások is elkészültek.

Éppen két éve, hogy pályázat útján 1,364 milliárd forint támogatáshoz jutott a Helikon Kastélymúzeum, így megcsillant a remény, hogy hamarosan a régi fényében kerül a látogatók elé a Festetics-kiskastély. Az épület földszintjén egy, a hercegi famíliának emléket állító kiállítás várja a látogatókat, akik a Helikon Kastélymúzeumtól postakocsin tehetik meg Fenékpusztáig a gyönyörű fákkal szegélyezett utat.

Fotó: MTI

A menetjegy mellé egy piknikkosarat kapnak az utazók, hogy miután bejárták a majorságot, eltöltsenek ott egy-két órát uzsonnázással, baráti beszélgetéssel.

Lapunk úgy tudja, hogy a rendkívül szép környezetben fekvő műemlék lovasturisztikai központ szerepet is kap, sőt versenypálya és szálloda is épül a majorság szomszédságában. Mielőtt postakocsira szállnánk, feltétlenül nézzük végig a Helikon Kastélymúzeum egyik leglátványosabb állandó tárlatát, a kocsimúzeumot, ahol több híres történelmi személy járművével is találkozhatunk, például Mária Valéria főhercegnő utazókocsijával, Ferencz Ferdinánd parkkocsijával vagy Rudolf trónörökös homokfutójával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.