Pozitív kockázatok tarkítják a kilátásokat

A tavaly tavaszi korlátozások feloldása után meredeken nőtt a világ gazdaságainak teljesítménye a harmadik negyedévben, azonban a járvány második, néhol már harmadik hulláma miatt hozott újabb korlátozások elkerülhetetlenné teszik az ismételt visszaesést. Ennek mértéke azonban már jóval enyhébb lehet. A Takarékban legfrissebb, Magyarországra vonatkozó prognózisában 2020-ra a GDP 5,3 százalékos visszaesésével, idén 6,8, jövőre pedig 6,3 százalékos emelkedésével számolnak.

Horváth Éva
2021. 01. 21. 19:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppúgy, mint a védőoltással szembeni lakossági ellenállás, valamint a vakcinák késlekedése miatt elhúzódó kilábalás, a pozitív kockázatok megvalósulása és a felhőtlen eufória is irányíthatja a következő hónapok hazai gazdasági folyamatait. Túl sok a változó körülmény, s így a bizonytalanság is – fogalmazott a Takarékbank vezető elemzője a 2021-re adott legfrissebb makrogazdasági elemzésük bemutatóján. Suppan Gergely kifejtette: a bruttó hazai termék (GDP) visszaesésének tavalyra várt 4,7 százalékos mértékét is azért rontották mostanra 5,3 százalékra, mert a járvány második hulláma nagyobb változásokat hozott, mint amire számítottak. Ahogyan erre az évre is óvatosabb prognózist tettek közzé: 7,2 százalék helyett 2021-re 6,8 százalékos gazdasági növekedést tartanak reálisnak. Sőt, további kettő, egy optimistább és egy pesszimistább forgatókönyvet is készítettek.

– A meghosszabbított korlátozó intézkedések miatt a tavaly egyes ágazatokban megkezdődött pozitív irányú visszarendeződés nem lesz elég ahhoz, hogy az idei első negyedévben már ne legyen visszafogott a gazdaság teljesítménye.

Bár az ipar és az építőipar idei, éves növekedése együttesen akár több mint 3,5 százalékponttal járulhat hozzá a 2021-es GDP-növekedéshez, több ágazat – a turizmus, az utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, a rendezvényszervezés, a szórakozás, a szabadidős, kulturális és sporttevékenységek – csak a vírus elleni vakcina tömeges alkalmazásával állhat helyre – mutatott rá Suppan Gergely. Európai viszonylatban most az látszik, hogy Magyarország a negyedéves, valamint éves visszaesések és felpattanások alapján a középmezőnyben foglal helyet.

Suppan Gergely úgy ítéli meg, hogy több ágazat – a turizmus, az utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, a rendezvényszervezés, a szórakozás, a szabadidős, kulturális és sporttevékenységek – csak a vírus elleni vakcina tömeges alkalmazásával találhat magára

A Takarékbank előrejelzése szerint a következő hónapokban 3 százalék alatt maradhat az infláció, ami azonban áprilisban az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti alacsony bázisára miatt rövid időre felpattanhat 5 százalékra. Mindezzel együtt Suppan Gergelyék idén 3,7 százalékos átlagos inflációra számítanak, kamatemelést nem várnak, az infláció tavaszi hónapokban várható megugrása miatt viszont az MNB óvatos maradhat a lazítással. A forint árfolyamában sem kalkulálnak érdemi változással: az euróval szemben a hazai fizetőeszköz maradhat a 360-as sávban.

A vezető elemző kitért arra is, hogy idén 3,9-4 százalékra mérséklődhet a 2020-ban szerintük 4,3 százalékot elérő munkanélküliségi ráta, a járvány által nem érintett területeken pedig továbbra is magas maradhat a bérdinamika. Az átmenetileg megugró költségvetési hiány, valamint a nominális GDP várható stagnálása miatt az államadósság tavalyi GDP-arányos mértéke 77,6 százalékra emelkedhet, azonban a következő években ismét csökkenő pályára állhat, így 2021-ben 74,8 százalékra, 2022-ben 72 százalékra süllyedhet – emelte ki Suppan Gergely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.