Privatizál Zágráb az euróért

Magyar Nemzet
2019. 08. 22. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb privatizációs hullámot indít a horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik – írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap tegnap. A távirati iroda által szemlézett cikk szerint kilencven, főleg turisztikai vállalat részvényeiről van szó, amelyeket szeptembertől pályázat útján kíván eladni az állam.

Ugyanakkor Horvátország egyelőre nem adja el azokat a cégeket, amelyekben 15 százaléknál nagyobb részesedése van, így a Podravkát, a Croatia biztosítót, a rijekai kikötőt vagy a Petrokemija műtrágyagyárat. Szintén nincs terítéken a Horvát Elektromos Művek (HEP), a horvát autópályák (HAC) és a horvát posta részvényeinek eladása. A kormány néhány éve azt tervezte, hogy a HEP 25 mínusz egy százalékos részvénycsomagjának eladásából szerzi vissza az INA részvényeit a Moltól.

Horvátország július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM II), az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.