Rakétát juttatott az űrbe a Virgin Orbit, műholdakat is vitt

Folytatódik a magáncégek térnyerése az űriparban: ezúttal Richard Branson cége, a Virgin Orbit lépett nagyot. Repülőgépről indították az űrrakétát, bevált a módszer.

Fellegi Tamás Péter
2021. 01. 19. 15:50
Branson, Richard
Richard Branson brit milliárdos bemutatja utasszállító űrhajóját, 2016 Fotó: Bob Riha Jr. Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly főleg Elon Musk, a Tesla tulajdonosa által birtokolt SpaceX cég sikereiről értesülhettünk, most azonban a másik sikeres vállalkozó, Richard Branson cége is előre lépett, nem is kicsit. Branson egyik űrcége, a Virgin Galactic fő célja, hogy utasokat szállíthasson, ha nem is teljes űrutazásra, de úgynevezett űrugrásra, amikor egy ballisztikus rakéta módjára fellőtt jármű érinti a világűr határát, mielőtt visszatérne a földre.

Richard Branson brit milliárdos bemutatja utasszállító űrhajóját 2016-ban
Fotó: Reuters

Emellett azonban a vállalkozó az igazi, a földfelszíntől több mint száz kilométerre lévő világűrt is próbálja meghódítani a Virgin Orbittal, ennek egy sikeres lépése zajlott most.

Korábban földi indítással próbálkoztak, de az nem járt sikerrel, most viszont a cég egy Boeing 747-es repülőgépe vitte fel az űrjárművet tíz kilométeres magasságig, ott indították a rakétát, eredményesen: mindjárt sikerült is a műholdakat föld körüli pályára állítani, ami a technikai sikeren túl azt is lehetővé teszi, hogy a közeljövőben ebből a tevékenységből jelentős bevételhez juthasson a cég.

Az óriás repülőgép a kaliforniai Mojave-sivatagból indult, és a Csendes-óceán felett indította útjára a 21 méter hosszú rakétát, melynek hajtóműve a repülőről való lecsatlakozás után azonnal beindult, és ötszáz kilométer magasságban pályára állították a szállítmányt. A repülővel való indítás előnye, hogy az első tíz kilométeres emelkedéshez szükséges üzemanyagot meg lehet takarítani, így könnyebb a jármű.

A vállalkozó már 2009 óta tervezte, hogy műholdakat állít pályára, és most megvalósult az álom. Korábban az állami űrhajózási cégek nehéz űrjárművekkel, drágán végezték ezt a feladatot, így megnőtt a kereslet a könnyebb űrjárművekkel olcsóbban végrehajtható fellövések iránt, ezt valósítják meg a magáncégek. A brit nemzetiségű Branson most azt tervezi, hogy hazájából, azon belül Cornwall területéről, Nagy-Britannia délnyugati csücskéből indítja a következő felbocsátást, mégpedig a G7 csúcstalálkozó idején.

A repülőgép igénybevétele lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárhonnan el lehessen végezni az indítást, nem kell hozzá rakétakilövésre alkalmas speciális helyszín. Engedélyeztetni azonban egyelőre kell a helyszínt, és eddig csak Kalifornia adott engedélyt, bár Cornwall esetében biztos nem lesz gond, mert Nagy-Britannia célja, hogy területéről felbocsáthatók legyenek a műholdjai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.