Rendkívüli támogatási programot indít az agrártárca

Korábban nem látott mértékű támogatást kaphatnak az állattartók és a kertészetek a stratégiai jelentőségű beruházásaik megvalósításához. Az agrártárca mintegy 80 milliárd forintos keretből biztosít forrást a két ágazat szereplőinek.

2020. 05. 28. 11:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli, mintegy 80 milliárd forintos beruházási pályázati programot indít az Agrárminisztérium. A források két stratégiai ágazatban, az állattenyésztésben és a kertészeteknek lesz elérhető. Nagy István, a tárca vezetője a Portfolio.hu online konferenciáján elmondta: a támogatási program célja, hogy a koronavírus-járvány ellenére kiemelt figyelmet kell fordítani az agrár-élelmiszeripar fejlesztésére. A vírushelyzet számos hiányosságra mutatott rá, ugyanakkor jelentős lehetőségeket is hozott magával.

Annak érdekében, hogy a nemzetközi szinten is a versenyképességet javító beruházásokat meg tudják valósítani a gazdálkodók, a tárca 50 milliárd forintot biztosít az állattartó telepek fejlesztésére, 30 milliárd forint pedig a kertészetek beruházásaira lesz elérhető. Minden állattenyésztési ágazat élhet a támogatással, a miniszter szerint pedig az lesz az igazi újdonsága ennek a programnak, hogy egy-egy beruházáshoz az eddigi 500 millió forint helyett kétmilliárd forintos támogatást igényelhetnek a gazdák.

Tartós versenyelőny

– A koronavírus-járvány okozta európai gazdasági helyzetben érdemes olyan típusú és méretű beruházásokat is finanszírozni, amelyek a nemzetközi versenyben is tartós versenyelőnyhöz képesek juttatni a hazai termelést, csökkentik az import kitettséget és növelik az exportképességet – mutatott rá Nagy István. A konstrukción belül az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére is lehetőség nyílik.

Ugyanezen logika mentén alakítják ki a kertészeti ágazat fejlesztésének 30 milliárd forintos támogatását is. Üveg- és fóliaborítású növényházak építését és korszerűsítését, a zöldség-gyümölcs hűtőházi kapacitások, hűtő- és zöldségtárolók építését, meglévő létesítmények bővítését, korszerűsítését fogjuk támogatni, amely kiegészül a post harvest, azaz a betakarítás utáni áruvá alakítást szolgáló válogatást, csomagolást szolgáló technológiák támogatásával. Az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett kétmilliárd forint lesz.

Mentőcsomag

– Ezzel is szeretnénk elősegíteni a folyamatos, egész évben rendelkezésre álló zöldség-gyümölcs ellátás alapvető feltételeinek megteremtését – jegyezte meg a miniszter. A pályázatok részleteinek kidolgozása folyamatban van. Az állattartó telepek korszerűsítésére irányuló pályázatot júliusban, a kertészeti ágazat fejlesztésére irányuló pályázatot augusztusban ismerhetik meg az érintettek. A pályázatok a vidékfejlesztési programon belül valósulnak meg, a keretet részben a még elérhető források átcsoportosítással, részeben a forint-euró árfolyam változásának eredményeként sikerült kialakítani.

A koronavírus-járvány közvetlen hatásait a gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül meghirdetett 25 milliárd forintos agrármentőcsomag hivatott enyhíteni. Ezen belül az élelmiszeripar nyolcmilliárd forint, a baromfiágazat hárommilliárd forint, míg a dísznövényágazat 1,4 milliárd forintos támogatást kap. A kérelmeket június végétől, három ütemben lehet majd benyújtani, augusztustól pedig a kifizetések is elindulhatnak.

Életbevágó lépések

A miniszter az eddig hozott válságkezelő intézkedésekről azt mondta: a kormány intézkedései életbevágóak voltak a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára. A legkisebb mezőgazdasági termelők számára is komoly pénzügyi segítséget jelent, hogy döntés született a szabad felhasználású, akár három éves futamidejű Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret 200 millió forintra emeléséről.

Hamarosan újabb forrásból juthatnak kedvezményes finanszírozáshoz az ágazat szereplői. A miniszter szerint ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett agrár- és élelmiszeripari forgóeszköz hitelekhez is 100 százalékos kamat- és költségtámogatás kapcsolódik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.