Rengeteg részvényt vásárolt vissza a tőzsdei guru cége

Sokan figyelik, hogyan vezeti cégét a világ talán leghíresebb hosszú távú befektetője, Warren Buffett. Most rengeteg saját részvényt vett befektetési cége. Vajon miért?

Magyar Nemzet
2020. 11. 10. 6:59
Billionaire financier and Berkshire Hathaway CEO Warren Buffet greets shareholders during the Berkshire Hathaway Annual Shareholders meeting in Omaha
Billionaire financier and Berkshire Hathaway Chief Executive Warren Buffett greets shareholders during the Berkshire Hathaway Annual Shareholders meeting in Omaha, Nebraska May 3, 2008. REUTERS/Carlos Barria (UNITED STATES) - GM1E4531OG501 Fotó: Carlos Barria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetők számára évtizedek óta a részvénypiac ikonikus szereplője Warren Buffett, aki évtizedek alatt konzervatív stratégiával folyamatosan nagy hozammal örvendeztette meg részvényeseit. Természetesen a koronavírus-járványra és az általa okozott válságra is reagál a guru: tavasszal eladta a légitársaságokban meglévő részesedéseit, azt követően viszont cégének részvényeit kezdte vásárolni, és most közzétették, hogy a harmadik negyedévben rekord mennyiségben, mintegy kilencmilliárd dollárért vásárolt a Berkshire Hathaway saját papírjaiból.

Az előző negyedéves több mint 5 milliárd dollárhoz képest ez jelentős növekedés, az idei évben pedig már 15,7 milliárd dollárnál tart a vásárlások összege, amely az 500 milliárd dolláros teljes cégmérethez viszonyítva is jelentős arány. Vajon miért teszi ezt a cég, ahelyett, hogy bőséges készpénzállományából ígéretes befektetéseket eszközölne?

A harmadik negyedévben rekord mennyiségben, mintegy kilencmilliárd dollárért vásárolt a Berkshire Hathaway saját papírjaiból
Fotó: Reuters

Warren Buffett a befektetőknek írt levelében már korábban elmagyarázta a visszavásárlási stratégiát. Ebben három lényeges feltételt említett: az egyik, hogy akkor vásárol, ha a részvény piaci árfolyamát érdemben alacsonyabbnak találja, mint amit elemzésük szerint az fundamentálisan ér. A másik szempont, hogy a vásárlások után még mindig bőséges készpénzállománya maradjon a társaságnak, a harmadik pedig az, hogy csak addig vásárolnak, amíg nem hajtják fel a részvény árát. Hozzátette, hogy ha az általuk reálisnak tartott értéknél sokkal lejjebb megy az ár, akkor agresszívebben vásárolnak, feltehetően ez történt most a harmadik negyedévben.

A folyamat logikusnak tűnik: a cég nem lát most olyan olcsó részvényt a piacon, amelyből érdemesnek tartja nagyobb tételt vásárolni, ugyanakkor sok befektető nem veszi olyan lelkesen a Berkshire Hathaway papírját, talán leginkább azért, mert most nem divat a konzervatív befektetési stratégia: mindenki szalad a húzórészvényeket, a legnagyobb technológiai cégek papírjait megvenni (hozzá kell tenni, hogy a Berkshire legnagyobb befektetése az ide tartozó Apple). A részvény jóval kevesebbet emelkedett az elmúlt hónapokban, mint az S&P 500 index, miközben portfóliójában az indextag részvények közül több is jelen van.

Pénze mindenesetre még bőven maradt a társaságnak: a negyedév végén mintegy 145,7 milliárd dollárral rendelkeztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.