Sok adósnak nagyon jól jött a válság

Számos mutató esett a járvány alatt. Akad olyan is, ahol a csökkenés sokaknak könnyebbséget jelent.

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 20:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbinál jóval kevesebb pénzbehajtási eljárás indult 2020-ban – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk kérdése nyomán a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elkészítette a tavalyi adatokat összegző statisztikát, ebből pedig az derült ki, hogy

a pénzükre váró cégek és magánszemélyek az elmúlt évben megközelítőleg 430 ezer alkalommal kérték a közjegyzők segítségét a hiányzó összegek behajtásához.

Magyarázatként hozzátehető: a hitelezők a hivatalos embereknél kérvényezhetik az úgynevezett fizetési meghagyás kiállítását, ez a dokumentum szükséges ahhoz, hogy megkezdődhessen a – nem jelzáloghitelekből fakadó – követelések hatósági beszedése.

Az adatok azt mutatják, hogy a válság nem tett különösebben jót a pénzbehajtási eljárásoknak, az ügyszám ugyanis tavaly meredeken esett. 2019-ben például százezerrel többször, nagyjából 530 ezer esetben fordultak a hitelezők a közjegyzőkhöz, de a kérelmek száma a korábbi években is jóval magasabb volt. 2017-ben 560 ezer ilyen beadvány futott be, vagyis ennyi alkalommal terelték jogi útra a hitelezők követelésük ügyét. A számottevő csökkenés – úgy tudjuk – valóban a járvány számlájára írható.

Ilyen körülmények között nehezebb volt megoldani a behajtásokat, az otthoni munkavégzés megszervezése a hitelezőknek sem mindig ment könnyen.

A közjegyzők 2010 óta vesznek részt a követelések behajtásában. Az elmúlt egy évtized tapasztalata szerint az ügyek kétharmada rendre a kiegyenlítetlen rezsi- és telefonszámlák miatt kezdődik. Kisebb-nagyobb számban a parkolási büntetések miatt indult eljárások is munkát adnak a közjegyzőknek – igaz, tavaly hosszabb ideig ingyenes volt a parkolás. A hitelkártya- és fogyasztásihitel-elmaradások szintén előfordultak, miként a tömegközlekedés bliccelői is visszatérő ügyfelek. Úgy tudjuk, tavaly is ezek a követeléstípusok adták a legtöbb a munkát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.