Stabil kilátással kezdik az évet térségünk gazdaságai

A régióban a magyar gazdaságban várják a leggyorsabb éves növekedési ütemet jövőre a külföldi elemzők.

Forrás: MTI2021. 01. 14. 13:46
null
Az idén egyszer már elhalasztották a felülvizsgálatot, de ezúttal változhat a kategória Fotó: EMMANUEL DUNAND Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil hitelképességi kilátással kezdik az évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai – áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében, melyet a távirati iroda ismertetett. A tanulmány kiemeli, hogy a Moody's Magyarország adósosztályzatának kilátását tavaly a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról. A térség egészére érvényben tartott stabil hitelképességi kilátásának fő tényezője az, hogy várakozása szerint középtávon is robusztus marad az országcsoport gazdasági teljesítménye.

A cég megítélése szerint a régió kevésbé van kitéve a koronavírus-járvány okozta tartós gazdasági károknak, mint a legtöbb euróövezeti gazdaság.

A Moody's a közép- és kelet-európai gazdaságokban az idén 4,1 százalékos átlagos növekedést vár az általa 2020-ra valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés után. A hitelminősítő előrejelzése a 2022–2024-es időszakra 3,4 százalékos átlagos éves növekedést valószínűsít a térségben. A társaság ugyanerre az időszakra 2,2 százalékos átlagos évenkénti növekedéssel számol az euróövezetben. A koronavírus-járvány előtti öt évben a közép- és kelet-európai gazdaságok átlagos éves növekedése elérte vagy meghaladta a háromszázalékos ütemet, az euróövezet átlagos éves növekedése ugyanakkor 1,9 százalék volt ebben az időszakban.

A közép- és kelet-európai gazdaságokban megtermelt bruttó hozzáadottérték-tartalom 25 százalékát a feldolgozószektor és egyéb termelő iparágak adják, az euróövezetben ugyanakkor ez az arány 19 százalék. Ezek az ágazatok sok más gazdasági szektornál kevésbé érzékenyek a járvány megfékezését célzó korlátozásokra és a fogyasztói magatartás változásaira.

Mindemellett a járvány hatásait súlyosan megszenvedő turizmusnak – Horvátország kivételével – jóval kisebb a részaránya a közép- és kelet-európai gazdaságok teljesítményében, mint a valutaunióban.

A tanulmány megjegyzi, hogy az uniós pénzekből finanszírozott beruházások aránya egyébként is sokkal nagyobb ebben a térségben, mint az euróövezetben. Ugyanezt emelte ki előző nap Londonban ismertetett helyzetértékelésében egy másik globális hitelminősítő is. A Fitch Ratings hangsúlyozta, hogy a közép- és kelet-európai tagállamok mindegyike az uniós helyreállítási alap térítésmentes juttatásainak nettó kedvezményezettje lesz, emellett ezek a gazdaságok új, olcsó hitelekhez is hozzájutnak a programban. Magyarország esetében az elemzők szerint az EU helyreállítási alapjának juttatásai elérik a GDP-érték 4,35 százalékát; a kedvezményes kondíciókkal hozzáférhetővé váló hitelek a magyar hazai össztermék 6,8 százalékával lesznek egyenértékűek.

A Fitch azzal számol, hogy a magyar gazdaság a 2020-ra valószínűsített 6,2 százalékos visszaesés után az idén 4,9 százalékkal, 2022-ben 6,9 százalékkal növekszik. A cég a térségen belül a magyar gazdaságban várja a leggyorsabb éves növekedési ütemet jövőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.