Szinte minden sütőipari cég mulasztott

Nagy Kristóf
2019. 08. 25. 9:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sütő- és cukrászipari vállalkozások kilencven százalékánál, tehát majdnem minden cégnél talált valamilyen szabálytalanságot a munkavédelmi hatóság az ellenőrzésekkor – derül ki a Pénzügyminisztérium jelentéséből. Összességében a munkahelyek kialakításának általános követelményei teljesültek: a munkáltatók munkavállalóiknak kialakítottak megfelelő pihenő- és tartózkodó helyiséget, az ellenőrzött munkaterületeken az illemhely használatára volt lehetőség, a munka jellegének megfelelő öltözködési, tisztálkodási lehetőség azonban néhány esetben hiányzott.

A legtöbb hiányosság a kockázat­értékelésben mutatkozott, a vizsgált munkáltatók negyede nem mérte fel a különböző berendezésekhez, munkafázisokhoz kapcsolódó veszélyhelyzeteket. Kevés figyelmet fordítottak a munkavállalókat érő fokozott pszichés terhelés felmérésére, értékelésére annak ellenére, hogy a pékárugyártásra jellemző az éjszakai munkavégzés, valamint az időkényszerben végzett munka. A célvizsgálat eredménye alapján a munkáltatók közel egyharmada nem, illetve nem teljeskörűen gondoskodott a dolgozók munkavédelmi oktatásáról.

Az elmúlt években az iparágban használatos dagasztó-, keverőgépek okoztak súlyos munkabaleseteket, ezeket az eszközöket kiemelten ellenőrizte a hatóság – hangsúlyozta a jelentés. A tapasztalatok szerint a gépek egy része nem volt ellátva a belenyúlás elleni védelemmel és a védőburkolatnál is akadtak hiányosságok. A dagasztó-, keverőgépek jelentős hányadánál – 18 százalékánál – nem volt kialakítva megfelelő számú és működésű vészkikapcsoló berendezés. Kedvező, hogy a magas hőmérsékletű felületek megérintése ellen általában megfelelő védelmet alkalmaztak. Az elektromos főző-sütő berendezések bekapcsolt állapotát jelzőfény mutatta, a nyitott olajsütők felett megfelelő elszívó berendezést alakítottak ki. A folyamatos működésű anyagmozgató gépek és a csomagológépek ellenőrzésekor is csak elenyésző számban találkoztak szabálytalansággal vagy hiányossággal az ellenőrök.

Fotó: MTI/Marjai János

Kedvezőtlen tapasztalat volt, hogy a munkáltatók egyharmada a villamos berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végeztette el, és az áram-védőkapcsolók működőképességét sem ellenőrizte. A munkahelyeken használatban lévő polcokon a megengedett teherbírást sokszor nem tüntették fel, és a munkavégzéskor előfordult, hogy sérült létrákat használtak.

A hatósági ellenőrzést a munkáltatók és munkavállalók is jól fogadták, a cégek pedig segítették a vizsgálatot, a feltárt szabálytalanságokat elismerték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.