Tarolnak a befizetős pénzpontok

Az idei első negyedévben már a 13 százalékát tette ki a készpénzfelvételeknek a banki pénzpontokba befizetett összeg. A bankok számára tetemes költségcsökkenés, ha a pénzkezelés zömét az automatákra bízhatják a fiókokban dolgozó ügyintézők helyett – írja keddi számában a Világgazdaság.

Forrás: MTI2019. 08. 27. 7:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz alkalomból ötször már nem azért látogatja meg a magyar bankkártya-tulajdonos a pénzpontokat (ATM), hogy készpénzt vegyen fel, hanem hogy befizessen – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Az idei első negyedévben 1,425 millió befizetési tranzakciót regisztráltak a bankok, míg egy évvel ezelőtt még 890 ezernél kevesebbet, a növekedés 60 százalék feletti.

A pénzpontokba befizetett összeg a tranzakciók számánál is gyorsabban nő: az értéke az idei első három hónapban 251,6 milliárd (havonta átlagosan majdnem 84 milliárd) forint volt. Ha összevetjük ezt az adatot a készpénzfelvételi tranzakciókban érintett 1903 milliárd forinttal, láthatjuk, hogy az automatákból felvett összeg 13,2 százaléka vissza is került oda. 2014 első negyedévében még csak az akkor felvett 1422 milliárd forint alig 1,4 százalékát tette ki a befizetett összeg.

Az egy befizetésre jutó érték egy év alatt 171 ezer forintról 176,5 ezerre nőtt, ez 130 százalékkal több az egy készpénzfelvételi tranzakció valamivel 77 ezer forint alatt maradó értékénél.

A készpénzbefizetésre is alkalmas pénzpontok számáról a jegybank egyelőre nem közöl nyilvántartást, a Pénzcentrum korábbi összevetése szerint azonban nagyjából 600 ilyen készülékről lehet szó, de a számuk hónapról hónapra nő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.