Tartható az éves hiánycél

Az államháztartás központi alrendszere 390 milliárd forintos hiánnyal zárta az idei első fél évet, ami a 998,4 milliárd forintos éves előirányzat 39,1 százaléka — áll a Pénzügyminisztérium részletes jelentésében. Az év egészére továbbra is reális és elérhető a bruttó hazai termék arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél, miközben az államadósság-mutató is tovább csökken.

Horváth Éva
2019. 07. 23. 15:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány fegyelmezett költségvetési politikája és a kedvező gazdasági folyamatok eredményeként változatlanul stabilitás és növekvő bevételek jellemzik az államháztartást. Júniusban 213,6 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt hiány, míg az első fél évet az önkormányzatok nélkül a központi költségvetés, az elkülönített állami pénzalapok és a társadalombiztosítási alapok 390 milliárd forintos hiánnyal zárták, ami a 998,4 milliárd forintos éves előirányzat 39,1 százaléka – erősítette meg a tegnap kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Ezen belül a központi költségvetés 467,3 milliárd forint hiánnyal zárt, míg az elkülönített állami pénzalapok 61 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 16,3 milliárd forint többletet értek el.

Az év első negyedében Magyarországon 5,3 százalékos volt a gazdasági bővülés mértéke, aminek elérésében kiemelt szerepet kapnak a különféle kormányzati intézkedések. Ezek közül is a 2016-ban kötött béremelési és adócsökkentési megállapodás emelhető ki, amelynek eredményeként ma már 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon – emelte ki a Pénzügyminisztérium.

A két számjegyű béremelkedésnek és az adókedvezményeknek köszönhetően több pénz marad a családoknál, amelyek így nagyobb összegeket költhetnek fogyasztásra is. Ennek nyomán az általános forgalmi adóból származó bevételek a tavalyihoz képest 397,4 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származók pedig 45,3 milliárd forinttal emelkedtek az első fél évben. Személyi jövedelemadóból 105,4 milliárd forinttal, míg a kapcsolódó szociális hozzájárulási adóból, illetve nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból összesen 260,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában.

A hazai forrásbiztosításon belül jelentős nagyságrendet képvisel a Modern városok program fejlesztéseinek, a vasúthálózat korszerűsítésének, a Pest megyét érintő projekteknek a támogatása, a turizmust célzó intézkedések, valamint a vállalkozások beruházásainak ösztönzése. Brüsszel június végéig összesen 346,6 milliárd forintot utalt hazánknak, miközben a kormány folytatja az uniós támogatások megelőlegezését. Ennek nyomán az év első hat hónapjában 710,6 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezetteknek.

A központi költségvetés adóssága június végéig 165,9 milliárd forinttal nőtt. A forintadósság június vé­géig 553,3 milliárd forinttal nőtt, és 23 349,2 milliárd forintot tett ki, a forintrészarány elérte a teljes államadósság 80,9 százalékát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.