Tartós beszerzésnek számít a klíma megvásárlása

Közeledik a nyár, sokan már most felkészülnek a kánikulára, amihez légkondicionáló berendezést szereltetnek be otthonukba.

Magyar Nemzet
2019. 03. 25. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik a nyár, sokan már most felkészülnek a kánikulára, amihez légkondicionáló berendezést szereltetnek be otthonukba. Egy jó klíma beszerzése és a kapcsolódó vásárlói jogok nem kis odafigyelést igényelnek – hívta fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület.

Számos kereskedő például a készülék meghibásodása esetén csak javítást vállal a klímára, a termék teljes cseréjét nem. Ezzel kapcsolatban nem árt tudni, hogy az előírások egyáltalán nem határozzák meg pontosan, hogy a hibás termék hány javítása után köteles a cég az ingyenes cserére vagy például a vételár visszafizetésére. Vagyis adott esetben akár már rögtön – az első meghibásodáskor –, vagy pedig az első, sikertelen javítás után is lehet kérni a termék cseréjét.

Amikor a kérdés az, hogy javítás vagy csere történjen, figyelembe kell venni, hogy a termék mennyibe került, jelentős hibáról van-e szó, és mindez mekkora érdeksérelmet okoz a fogyasztónak. Például nyáron mindennap jelentős az érdeksérelem, így akár már az első meghibásodásnál felmerülhet a csere lehetősége. Ha az értékesítő cég javításra vagy kicserélésre veszi át az adott terméket, akkor annak tizenöt napon belül meg kell történnie. Előfordul – de nem szabályos –, a fogyasztót ugyanis nem lehet arra kényszeríteni, hogy heteket várjon a termék kijavítására, illetve hogy egymás utáni többszöri sikertelen javítást tűrjön el. Amennyiben az első kör nem jár sikerrel, az is megalapozhatja a csereigényt.

Mivel a klímaberendezés tartós fogyasztási cikknek minősül, ezért egyéves kötelező jótállás vonatkozik rá. E határidőn belül a kereskedőnek bizonyítania kell, hogy a hiba oka csak később, a vásárlás után keletkezett. Összességében két évig lehet reklamálni a hiba miatt, de a megvásárlást követő egy éven túli meghibásodás esetén már a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy hibás készüléket kapott.

Sokan most vesznek újonnan épített lakást. Érdemes tudni, hogy a lakást szolgáló szellőztetőberendezésre és a klímaberendezésre hároméves jótállás vonatkozik, amelyet a lakás műszaki átadás-átvételétől kell számítani. Erről az ingatlan tulajdonosának jótállási jegyet kell kapnia, de ha ez elmaradt, akkor is fennáll a kivitelező hibája miatti felelőssége. A vállalkozó a bejelentett hibát tizenöt napon belül köteles megvizsgálni, és ha javítás, csere vagy valamilyen munka újbóli elvégzése válik szükségessé, úgy kell eljárnia, hogy az ne akadályozza a lakás használatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.