Távközlési piacra lép a 4iG

A Hungaro DigiTel többségének megszerzését követően a 4iG Nyrt. az Antenna Hungáriával közösen lép fel a hazai és régiós telekommunikációs piacon.

Magyar Nemzet
2021. 02. 23. 9:12
null
20200804 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A 4iG Nyrt. debreceni irodaavató ünnepsége az Agóra irodaházban. Fotó: Matey István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 4iG Nyrt. előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel és az Alpac Capital SA közvetett kezelésében lévő portfóliótársasággal, a Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel annak érdekében, hogy

többségi tulajdont szerezzen a Hungaro DigiTel Kft.-ben, Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában.

A lépéssel a 4iG és az Antenna Hungária szorosabbra fűzi partnerségét, amellyel a két nagyvállalat célja, hogy közös expanziós stratégiával jelenjenek meg a hazai és régiós távközlési piacon.

Magyarország legnagyobb, és Európa egyik meghatározó műholdas adatátviteli (VSAT) szolgáltatója a 4iG érdekeltségébe kerül Fotó: 4iG

A társaságok törekvéseit az Alpac Capital is támogatja, amelynek portfóliótársasága a tranzakció eredményeként a 4iG intézményi befektetője lesz.

Többségi részesedés

Kedd reggel a magyar tőzsdén jelentette meg a 4iG az előzetes megállapodásról szóló közlést, eszerint az Antenna Hungáriával és a nemzetközi hátterű Alpac Capital SA kezelésében lévő Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel annak érdekében szerződött, hogy megszerezze a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát.

Piacvezető szolgáltató

A HDT Magyarország vezető, és a régió egyik meghatározó műholdas távközlési vállalata, amely saját földi feladó állomásán keresztül VSAT és műholdas műsorterjesztési szolgáltatásokat biztosít megrendelőinek. A társaság 2020. évi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

A kedd reggeli bejelentés várhatóan jó hangulatba hozza a befektetőket Fotó: Magyar Nemzet

A megállapodások értelmében

az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTelben meglévő ötvenszázalékos tulajdonrészéből, míg a portugál befektetők teljes ötvenszázalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG Nyrt.-be,

amellyel a vagyonértékelést megelőző becslések alapján öt százalékot meghaladó részesedést szereznek a tőkepiaci társaságban.

Stratégiai lépés

A tranzakció a hazai műholdképesség fejlesztése mellett további stratégiai célokat is szolgál.

Ahogy az a 4iG tőzsdei közleményében szerepel, a nagyvállalatok szándéka az, hogy a hazai műholdas kommunikációban egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó Hungaro DigiTelen keresztül valósítanák meg közös expanziós stratégiájukat a hazai és a régiós távközlési piacon.

– A CarpathiaSat megalakítását követően a Hungaro DigiTel akvizíciója fontos lépés az Antenna Hungáriával meglévő partnerségünk stratégiai szintre emelésében. Célunk az, hogy a digitális műholdas technológiák fejlesztése mellett közösen lépjünk fel a hazai és a nemzetközi távközlési piacon – fogalmazott a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Mint mondta, ebben a törekvésükben, illetve további terjeszkedési elképzeléseik megvalósításában a Hungaro DigiTel lesz a közös iparági vállalatuk.

Jászai Gellért már látja a befektetés sikerét. Hosszú távú, stratégiai elképzelések indokolják a legújabb ügyletet Fotó: Kurucz Árpád

A 4iG vezetője a közleményben hangsúlyozta: a tőzsdei vállalat növekedési stratégiája szempontjából kiemelt jelentőségű az Alpac Capital SA-val való együttműködés.

– Intézményi befektetőként a csoport szaktudását és nemzetközi tapasztalatait is integrálhatjuk társaságunkba, amely további támogatást biztosít regionális piacra lépési törekvéseinkhez – hangsúlyozta Jászai Gellért.

Szintlépésre készülve

– Társaságainknak a CarpathiaSat Zrt.-ben fennálló partnerségében sikeresen valósul meg a piaci és állami vállalatok közötti együttműködés modellje. A kedvező tapasztalatok alapján szeretnénk szintet lépni és közösen erősíteni piaci pozícióinkat a távközlési piacon – ezt Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója nyilatkozta az ügyletről.

Szavai szerint amellett, hogy a Hungaro DigiTel a távközlési területet érintő expanziónk közös platformjává is válik, a tranzakciót követően a HDT műholdas területen szerzett képességei is hatékonyabban érvényesülnek majd a magyar műholdas fejlesztés végrehajtása során.

Mintegy hatszázezer háztartásban nézik tető- vagy szobaantennával a digitális földfelszíni adásokat
Fotó: Bach Máté

Pedro Vargas David, az Alpac Capital SA vezérigazgatója arról beszélt, hogy alapkezelőként, az Alpac Capital SA célja, hogy a befektetőknek értéket teremtsenek.

– Ennek érdekében arra törekszünk, hogy továbbra is optimális tőkeforrást biztosítsunk a közepes nagyságú európai vállalatoknak. A 4iG Nyrt.-ben megszerzendő tulajdonrészünk kiváló lehetőség, hogy a 4iG menedzsmentjét hatékonyan támogassuk a közép-európai informatikai és telekommunikációs piacra vonatkozó terjeszkedési elképzelések megvalósításában – hangsúlyozta a tulajdonszerzés kapcsán.

A versenyhivatal is mérlegel

A 4iG keddi bejelentése szerint a több lépésben megvalósuló ügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi eljárását követően, áprilisban zárulhat.

A 4iG később közli az apporttal megvalósuló tőkeemelés részleteit Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Matey István

Az apport kapcsán a tőkeemelés részleteiről a 4iG igazgatósága az üzletrészek értékelését és a GVH eljárását követően adhat részletes tájékoztatást – jegyezte meg a vállalati közlés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.