Teher helyett lehetőséget vár az agrárium

Az Agrárminisztérium elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédéséért – mondta Nagy István.

Magyar Nemzet
2020. 05. 30. 7:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédéséért – szögezte le Nagy István, a tárca vezetője az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagjának írt válaszlevelében. Stella Kyriakides korábban a brüsszeli állatjóléti és növényvédelmi előírások magyarországi végrehajtásával kapcsolatban fordult a tárcavezetőhöz. A miniszter szerint a bizottság nemrég nyilvánosságra hozott Termőföldtől az asztalig stratégiáját hazánk csak akkor tudja elfogadni, ha jól átgondolt, megfelelő hatástanulmányokon alapuló, az európai mezőgazdaság számára reálisan teljesíthető feltételeket tartalmaz.

– Egyetértünk azzal, hogy a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Ezt azonban úgy kell megvalósítani, hogy az lehetőséget és ne teljesíthetetlen terhet jelentsen az ágazat szereplőinek – hívta fel a biztos figyelmét a miniszter.

A stratégia végrehajtása nagyban függ majd attól is, hogy mekkora költségvetésből gazdálkodhat a közös agrárpolitika. – Az uniós mezőgazdasági termelők egyre több feladatot teljesítenek úgy, hogy közben csökkennek a támogatásaik. Ambiciózus zöldcélokhoz kellően ambiciózus költségvetés szükséges – emelte ki a tárcavezető.

A Termőföldtől az asztalig stratégia szerves része az úgynevezett zöldmegállapodásnak. A tervezet pedig számos ponton alakítaná át a jelenlegi mezőgazdasági termelési gyakorlatot. Célul tűzi ki például, hogy 2030-ig a gazdák a mostani állapothoz képest fele annyi növényvédő szert használjanak fel. A szakemberek szerint ugyanakkor az ágazat egyelőre nincs felkészülve ekkora változásokra, ráadásul sok esetben nincs alternatív módszer a termés megóvására.

A miniszter szerint Brüsszel céljai veszélybe sodorják az agrárium versenyképességét. A túl szigorú szabályozás miatt számos gazda hagyhat fel a tevékenységével, a termelés pedig a harmadik országokba tevődhet át, ahová az Európai Bizottság keze nem ér el. Jelenleg ugyanis egyetlen olyan nemzetközi előírás sincs, amely az unión kívüli mezőgazdasági termelőket arra kötelezné, hogy betartsák az EU-s szinthez közelítő környezeti és klímavédelmi követelményeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.