Tízezer családot láthat el a napelempark

2019. 03. 30. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezer család villamosenergia-igényét képes biztosítani az a napelempark, amelyet tegnap adtak át a Nógrád megyei Szügy községben – írta az MTI. A hétmilliárd forintos beruházást a kassai Radix Union napelemgyártó és a Greentechnic Hungary Kft. jegyzi.

A 35 hektáros, 33 darabos, összesen 16,5 megawattos napelempark első üteme készült el; 18 napelemsor a próbaüzemen túl van és már termel, a létesítményt teljes egészében egy hónap múlva építik ki – közölte Kiss Ernő, a Greentechnic ügyvezető igazgatója, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az átadón.

Beszélt arról is, hogy a szügyi lesz Nógrád megye legnagyobb napelemes parkja, de hamarosan elkezdik egy még nagyobb, negyvendarabos park építését Mátraverebély–Bátonyterenye térségében negyvenhektárnyi területen, az a park 25 ezer családot lát majd el villamos energiával. A tegnap átadott létesítmény üzemeltetésére, karbantartására öt-hat embert alkalmaznak.

Magyarország energiafogyasztásában már közel 14 és fél százalék a megújuló energia felhasználása – mondta tegnap Szili Katalin miniszterelnöki megbízott – ezzel teljesítette a kitűzött célt, és hozzájárul ahhoz, hogy Euró­pa 2020-ra teljesíthesse a 20, illetve 2030-ra a 32 százalékot.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2013-ban elfogadta a hosszú távú fenntartható fejlődés keretstratégiát, amelynek megvalósulásáért egyaránt tenniük kell az önkormányzatoknak, a kormánynak, a gazdasági és civil szervezeteknek és a családoknak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.