Tízmilliárd forintos segítség a gazdaság legkisebb résztvevőinek

A hétfőn bejelentett válságintézkedéssel akár tízmilliárd forintnál is nagyobb összeget hagyhat az állam annál a nyolcvanezer kisvállalkozásnál, amely a kata rövidítésű adó szerint fizeti a közterheket. Az érintetteknek négy hónapig nem kell leróniuk a katát, társadalombiztosítási ellátás azonban erre az időre is jár. Nagyjából minden ötödik katás élhet az átmeneti mentességgel.

Jakubász Tamás
2020. 03. 25. 11:28
null
Csattog az olló. A szépségszalonokban a vendégek hajából vágnak. Most a fodrászok közterhéből Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hét alatt két gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. A döntések leginkább a munkahelyek megtartását és azt szolgálták, hogy csökkenjenek a globális koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások kiadásai. Az új passzusok egyik csoportja a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát fizető kisvállalkozásokkal foglalkozik. Eszerint – mint az a hétfő este megjelent kormányrendeletből kiolvasható – bizonyos katás gazdasági szereplőknek nem kell leró­niuk a márciusi, az áprilisi, a májusi és a júniusi havi tételes adót. A mentesség összesen 81 ezer gazdasági szereplőt érint, a rendelet pedig meglehetősen sok tevékenységi kört sorol fel. Nem kell négy hónapig katát fizetnie számos építési, szerelési munkát végző vállalkozásnak, így például a villany-, a víz-, a gáz- és a fűtésszerelőknek, de a tetőfedőknek, az üvegezőknek és a burkolóknak sem. Az orvosi, ápolási szolgáltatások közül is számos bekerült a felsorolásba, ennek nyomán átmeneti mentességhez juthatnak a szakorvosi, a fogorvosi és az általános járóbeteg-ellátásban tevékenykedők mellett a fekvőbeteg-ellátás résztvevői is. Mellettük például több sport- és szabadidő-szolgáltatást nyújtó szereplőnek, illetve a taxisoknak és az előadóművészeknek sem kell négy hónapig a katára gondolniuk.

Csattog az olló. A szépségszalonokban a vendégek hajából vágnak. Most a fodrászok közterhéből
Fotó: Kurucz Árpád

A hétfői rendelet két fontos részletet is tartalmaz ez ügyben. Az egyik, hogy a mentességgel az élhet, aki februárban már katás volt és a felsorolt tevékenységek valamelyikét folytatta. Lényeges az is, hogy az adómorató­rium nem befolyásolja a társadalombiztosítási szolgáltatásokat, azok továbbra is megilletik az érintetteket. Szakmai becslések szerint a négy hónapra szóló kataelengedés összességében nem csekély lépés: a rendelkezés akár tízmil­liárd forintnál is többet hagyhat annál a 81 ezer kisvállalkozásnál, amelyek a lehetőséget igénybe vehetik. A hétfői rendelet egy másik kedvezményt is megfogalmaz a katásoknak. Eszerint a március elseje előtt keletkezett katás adótartozást az érintettek ráérnek megfizetni a veszélyhelyzet megszűnése után, mégpedig tíz egyenlő havi részletben. A részleteket ugyanakkor pontosan le kell róni, aki ezt nem teszi meg, attól egy összegben követeli majd a pénzt az adóhivatal.

A kata ma igen népszerű adózási lehetőség a kisvállalkozások körében. A szabályrendszer 2013-ban – az akkori munkahelyvédelmi akció részeként – lépett életbe, s már a kezdeti időkben számottevő érdeklődés mutatkozott iránta. Kevesebb mint három év alatt 175 ezren csatlakoztak az adólehetőséghez, a negyedmilliót 2017 végére közelítette meg a tagok száma, a múlt év közepén pedig már 350 ezer körül volt a katások száma.

Aki mentesül

· taxis személyszállítás

· fodrászat, szépségápolás

· festés, üvegezés

· egyéb humánegészségügyi ellátás

· általános járóbeteg-ellátás

· fogorvosi járóbeteg-ellátás

· szakorvosi járóbeteg-ellátás

· fekvőbeteg-ellátás

· sport-, szabadidős képzés

· egyéb sporttevékenység

· testedzési szolgáltatás

· fizikaiközérzetet-javító szolgáltatás

· villanyszerelés

· víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló- szerelés

· épületasztalos-szerkezet szerelése

· tetőfedés, tetőszerkezet-építés

· padló-, falburkolás

· előadó-művészet

· előadó-művészetet kiegészítő tevékenység

· konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése

· üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás

· egyéb vendéglátás

· egyéb szálláshely-szolgáltatás

· szállodai szolgáltatás

· szerencsejáték, fogadás

· idősek, fogyatékosok szociális ellátása, bentlakás

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.