Több program is segíti a foglalkoztatás fenntartását

A legnagyobb program az ágazati bértámogatás, száztízezer fölött van azoknak a száma, akik támogatásban részesültek.

Forrás: MTI2021. 02. 26. 11:20
null
Sindelfingen, 2020. április 30. Munkások dolgoznak a Mercedes-Benz S-osztály modelljeinek szerelõcsarnokában a Daimler AG német jármûgyártó sindelfingeni gyárában 2020. április 30-án, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány minden elkövet a munkahelyek megtartásáért, újak létrehozásáért – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatait kommentálva.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Európai Unió valamennyi tagállamában január elsejétől megváltozott a számítás módszertana, ennek egyik lényeges eleme, hogy a gyesen és gyeden lévőket is munkavállalóként tartják számon. Az új módszertannal készülő számadatok a korábbi időszakhoz történő viszonyításban zavart okozhatnak. Bodó Sándor elmondta, hogy Magyarországon januárban 4 millió 537 ezren dolgoztak, a munkanélküliség ötszázalékos volt, ugyanakkor a mostani helyzetben jó adat a 71,1 százalékos foglalkoztatási ráta. Kiemelte, hogy a november–január közötti időszakban a foglalkoztatottak száma 4 millió 601 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékos volt. Megjegyezte, hogy a közfoglalkoztatottak száma az előző időszakhoz képest tízezerrel kevesebb, a külföldi telephelyeken dolgozók száma 36 ezerrel csökkent.

Bodó Sándor jelezte:

az ágazatoknál nincs jelentősebb változás, az infokommunikáció, a tudományos ágazat, az építőipar, a kereskedelem egy része, a pénzügyi szektor tartja magát, itt nincs létszámcsökkenés. A legnehezebb helyzetben a turizmus, a vendéglátás, a szállítás és a raktározás ágazat van.

Elmondta, hogy a már elindított programokat kell menedzselni. A programok célirányosak, példaként említette, hogy a 25 év alattiaknak, a nyolc osztályos általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek szóló programban eddig öt-hatezerre tehető a támogatást igénybe vevők száma, ami havi százezer forint hat hónapon keresztül. – A legnagyobb program az ágazati bértámogatás, száztízezer fölött van azoknak a száma, akik támogatásban részesültek. Fontos a kutatás-fejlesztés-innováció segítése, ahol a magasan képzett munkaerő megtartásában tudnak segíteni, hogy a jelenlegi tudás minél előbb a gyártószalagokon is megjelenjen – mondta Bodó Sándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.