Több tízezer munkahelyet védenek a bértámogatási programok

Mintegy kétezer vállalkozás több mint húszezer munkavállalójának garantál biztonságot a kötelező továbbfoglalkoztatás.

Forrás: MTI2020. 10. 17. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után tartósnak bizonyult munkaerőpiaci fordulat következett be, a foglalkoztatás újra élénkül, a gazdaságvédelmi akciótervben létrehozott bértámogatási programok jelenleg is a teljes, 280 ezres támogatotti létszám több mint negyedének nyújtanak védelmet – fejtette ki Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium szombati közleményében.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság a vírusválság dacára is működik.

Tájékoztatása szerint a gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett bértámogatásokkal mintegy 280 ezer munkavállalón segített a kormány.

A bértámogatási programok és egyéb intézkedések – köztük az adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok – 1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították. A kormányzati lépéseknek jelentős szerepük van abban, hogy a foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a négy és fél milliót Magyarországon – jelentette ki az államtitkár.

A július közepe után hozott döntésekkel jelenleg is több mint ezer cég kap munkahelyvédelmi bértámogatást több mint tízezer munkavállalója után, és további mintegy kétezer vállalkozás több mint húszezer munkavállalója számára garantál biztonságot a munkaerő kötelező továbbfoglalkoztatása. A munkahelyteremtő bértámogatás hat hónapos támogatási időszaka révén foglalkoztatásban van az összes érintett, csaknem harmincezer cég mintegy negyvenezer dolgozója. A kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) szektor célzott programja pedig mintegy száz cég több mint négyezer magasan képzett munkavállalója után fizet most bértámogatást – sorolta Bodó Sándor.

Kiemelte: összességében több mint 33 ezer cég közel 75 ezer munkavállalója részesül a bértámogatások nyújtotta védelemben. Hozzátette: a munkaerőpiacon annak sincs jele, hogy a programban nyújtott hozzájárulásokból kifutó cégek automatikusan elbocsátanák érintett dolgozóikat.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar foglalkoztatás szintje már elérte az év eleji értéket, a regisztrált álláskeresők száma pedig a júniusi mélypont után több mint 53 ezerrel csökkent. A gazdaság működőképességét támogató intézkedésekkel a jócskán az uniós átlag alatti munkanélküliség tovább mérséklődhet Magyarországon.

A nők munkaerőpiaci aktivitását növelné a minisztérium

A magyar kormány kiemelt feladata a jogi és esélyegyenlőségi feltételek megteremtése ahhoz, hogy minél több nő legyen jelen a munkaerőpiacon – mondta hozzászólásában Bodó Sándor a foglalkoztatási és szociális miniszterek keddi tanácskozásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.