Tudatosan kell bankszámlát választaniuk az egyetemistáknak

A nyár utolsó hetei, a ponthatárok kihirdetése után felpörgő albérletszezon, valamint a rövidesen kezdődő tanév miatt kulcskérdéssé válnak a pénzügyek a fiatalok számára. A legtöbben ebben az életszakaszban szembesülnek azzal, hogy bankszámlát kell nyit­niuk, azonban érdemes tudni, hogy számla és számla között komoly eltérések lehetnek.

2019. 08. 12. 15:45
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legolcsóbb bankszámlákért éves szinten eleinte semmit vagy mindössze 1–5 ezer forintot kell fizetni. A legdrágább megoldásokért azonban a kezdeti időszak után ennek a többszörösét is elkérhetik a bankok, a teljes éves kiadás megközelítheti a 20 ezer forintot is – hívta fel lapunk figyelmét Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. Tanácsa szerint a választásnál érdemes arra is figyelni, hogy milyen bankkártyát ad a bank és annak mennyi az éves díja. Szintén mérlegelni kell az SMS-szolgáltatás díját, mert az is eltérő lehet bankonként – ha például sokszor használja valaki a kártyáját és darabáron méri a bank az üzeneteket, akkor jelentősen megemelkedhet a havi költség.

Fotó: Havran Zoltán

Trencsán Erika szerint azoknak a 20-25 éves fiataloknak, akik havi ­50–150 ezer forintot kapnak a számlájukra például a szüleiktől és SMS-szolgáltatást is kérnek, hogy követni tudják a banki kiadásaikat, különösen érdemes figyelniük ezekre a szempontokra. A szakember szerint azért is fontos, hogy a fia­talok legkésőbb a felsőfokú tanulmányaik megkezdése előtt felkészüljenek a tudatos pénzügyi ismeretekre, s ennek részeként körültekintően válasszanak bankszámlát, mert így rutinná válik majd számukra, ha a későbbiekben más banki szolgáltatást is igénybe vennének.

Például ha lakáshitelre vagy személyi kölcsönre lesz szükségük, akkor a bankszámláknál látott különbségeknél sokkal nagyobb eltérésekkel találkozhatnak. Példaként megemlítette, hogy július végén egy ötéves futamidejű, 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében a legjobb megoldás havi 30 ezer forint alatti törlesztést jelentene az érintettnek, a legdrágább konstrukcióknál a havi kiadás 30-40 százalékkal magasabb, több mint 40 ezer forint is lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.