Túl van a májusi mélyponton a magyarországi építőipar

Sokat segíthet az új lakások kedvezményes áfakulcsának visszavezetése és a lakásfelújítások támogatása.

Magyar Nemzet
2020. 12. 15. 9:16
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 16,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 5,3, az egyéb építményeké 26,5 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a szeptemberihez mérten 1,3 százalékkal nőtt, június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, októberben 11,8 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. A növekedés az épületeken végzett munkák bővülésének köszönhető – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Októberben az előző év azonos hónapjához képest a megkötött új szerződések mennyisége 17,3 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,5 százalékkal. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 10 százalékkal elmaradt a 2019. október végitől. Az épületek építésére szóló szerződéseké 25 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 23 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

– Októberben az építőipar teljesítménye továbbra is érdemben elmaradt a korábbitól, bár a havi adatok folyamatosan kismértékű javulást mutatnak. A visszaeséshez a rendelésállomány csökkenése járul hozzá: a bizonytalan gazdasági és vírushelyzetben a vállalatok elhalasztják beruházásaikat, míg az önkormányzati és állami szereplőknél a forráshiány vezet ugyanehhez. Ez utóbbit támasztja alá az is, hogy az épületek építése sokkal kevésbé esett vissza, mint az egyéb építményeké – kommentálta az adatokat Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője jelezte: az építőipar következő hónapokban mért teljesítményében még nem várható nagymértékű javulás, tekintettel arra, hogy a rendelésállomány tizedével alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Biztató ugyanakkor az új rendelések volumenének érdemi növekedése, ami azt jelezheti, hogy amennyiben a folyamat folytatódik, 2021-ben az építőiparnak kedvezőbb éve lehet, mint 2020-ban volt. Ezt segítheti elő az új lakások kedvezményes áfakulcsának visszavezetése és a lakásfelújítások támogatása – tette hozzá.

– Június óta az építőipar teljesítménye minden hónapban magasabb volt az előző havinál. Folytatódik az ágazat kilábalása a válsághelyzetből: októberben az előző havi értékekhez képest újabb 1,3 százalékkal nőtt – hívta fel a figyelmet kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár a közleményben kiemelte, hogy a KSH adatai bizakodásra adnak okot, hiszen a hazai építőipari termelés volumene a májusi mélyponthoz képest folyamatosan, októberre már összesen 11,8 százalékkal javult – írta az MTI.

Jelezte: az újlakás-kínálaton meglátszik majd a jövőre életbe lépő Otthonteremtési program elemeinek hatása. Emlékeztetett, hogy az új építésű lakások áfakulcsa 5 százalékra csökken, a csok igénybevétele esetén visszaigényelhető lesz az áfa, csokos lakásvásárlásoknál eltörlik a vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettséget.

Az államtitkár kifejtette, hogy a következő hónapokban a tavaszi visszaesés további korrekciója várható, de az ágazat idei teljesítménye vélhetően 12-13 százalékkal elmaradhat a tavalyitól. A járványhelyzet és a korlátozó intézkedések mellett ehhez az is hozzájárul, hogy a jövőre induló otthonteremtési támogatások hatására a háztartások egy része kivár lakásfelújítási, -vásárlási vagy -építési terveivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.