Túllépni a Kádár-kor kockaházain

Ambiciózus elképzeléseket, hazánk épített környezetének minőségi formálását tűzi ki célul a Nemzeti mintaterv-katalógus pályázati kiírása. A 2020-tól ingyenes családiház-terveket kínáló tervtár az otthonteremtést támogató újabb lépés. Noha informá­cióink szerint az építésztársadalom alapvetően támogatja az elképzelést, a pályázaton néhány aprósággal javítani lehetne, hogy ezzel is nagyobb részvételre buzdítsák az építész tervezőket.

2019. 06. 24. 15:30
null
A régebbi épületek minden nyűgjére megoldást nyújtanak az átépítést segítő dokumentumok Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar építészeti hagyományok és településkép kreatív fejlesztésére, valamint a fiatal családok otthonteremtését lehetővé tevő családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a Magyar falu program támogatására a Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont a magyar építésztársadalom teljes körű bevonásával elkészíti a Nemzeti mintaterv-katalógust – olvasható a családiház-ötletpályázat kiírásában, amelyben három kategóriában várják a pályaműveket a ­július ­31-ig meghosszabbított határidőig.

Az első kategória a Kádár-kori kockaházak átalakítása, amelyekben ma is mintegy kétmillióan élnek. E házakkal számos probléma van: egysíkúságuk és a településképet bántóan meghatározó jellegük mellett energetikai állapotuk nem megfelelő, gépészetük jellemzően elavult, ráadásul alaprajzi elrendezésük miatt szinte teljesen elszakadtak a kerttől. E problémák mindegyikére megoldást kell nyújtania a tervezőnek.

A második témakör a kalákában megépíthető családi házaké. Vidéken a családi ház építésének egyes munkafázisaihoz nehéz szakembert találni, vagy ha sikerül is, csak nagyon magas áron. Újra lehetővé kell tenni a közösségi összetartást és a költséghatékonyságot feltételező közösségi építkezést – jegyzi meg a dokumentum, hozzátéve, hogy ez esetben helyi anyagok és termékek beépítésével, egyszerű és hagyományos épületszerkezetekkel kell tervezni.

A harmadik kategória pedig a korszerű technológiával épülő okosotthonoké, a korszerű épületszerkezetekkel, akár gépesített építéssel, automatizált épületgépészettel, megújuló energiaforrások alkalmazásával és fejlett kényelmi megoldásokkal bíró házaké.

A régebbi épületek minden nyűgjére megoldást nyújtanak az átépítést segítő dokumentumok
Fotó: Havran Zoltán

A pályázat hazánk épített környezetének minőségi formálását tűzi ki céljául, s azt, hogy ötven évre definiál­ja az ország és a települések arculatát úgy, hogy a családok lakhatási feltételei is javuljanak. Az elképzelések szerint a 2020-tól elérhető, százötvenféle tervet tartalmazó online katalógusban a megfelelő paraméterek megadásával az építkezni szándékozó család könnyen tájékozódhat, és keresheti meg a számára legmegfelelőbb otthont. A felület digitális tervezési segédletet is biztosít. A mintaterv-katalógus a tervet az adott helyszínre adaptáló építészek munkáját is biztosítja az építtetőnek. Mindez a családoknak óriási anyagi könnyebbséget jelent, hiszen a terveket ingyen kaphatják meg, legfeljebb egyedi igények szerint kiegészítő részfeladatokra kell megbízniuk építész tervezőt.

A pályaművek bírálatában többek között pontot ér, ha az épület illeszkedik az utcaképbe, s ha követi hazánk építészeti kultúrájának arányait. Emellett fontos szempont, hogy a ház alkalmas legyen különböző családmodellekhez: szülők és két gyermek, szülők és három gyermek, valamint szülők, három gyermek és nagyszülők családtípushoz. A pályaművekben az egyes megoldásokat bruttó 500 ezer forinttal díjazzák.

Építészkörökből származó információink szerint a katalógus fogadtatása kedvező. Sokak szemét bántja ugyanis, hogy egyre terjednek a könnyen elsajátítható tervezői programok használatával készülő típusházak. Ugyanakkor egyesek szerint néhány ponton finomítani kellene a kiíráson. Egyrészt ki lehetne kötni, hogy már meglévő tervet ne lehessen beadni, mert az etikátlan az eredeti építtetővel szemben. Ráadásul a szellemi jogdíj kérdése sem tisztázott: az egyszeri pályadíjon felül a tervek minden felhasználásakor honorálni illene az építészt – a zenészeknek szerzeményük lejátszása után járó jogdíj mintájára. Ez utóbbi szempont nyilván sokkal nagyobb kedvet teremtene a pályázati részvételre is, ráadásul a katalógus minőségét is emelné.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.