Új lakások régi áron: Romániában indul az Új Otthon program

Az építkezési szektor fejlesztését és a lakásállomány minőségének javítását célozza, ugyanakkor szakértők szerint jelentős lakáspiaci árnövekedéshez is vezethet a román kormánynak az Első Otthon programot módosító sürgősségi rendelete.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2020. 08. 26. 16:00
null
Budapest, 2018. október 5. Építõmunkásokhoz folyékony betont szállít a toronydaru a City Home lakópark egyik újabb épületén a IX. kerületi Vágóhíd, Mester és Máriássy utcák által határolt területen, ahova összesen 1600 modern társasházi lakás épül. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új Otthonra változik a program neve, illetve jelentősen növekszik az állami garanciás hitellel vásárolható új lakások felső értéke, miután Ludovic Orban kabinetje múlt héten elfogadta az Első Otthon programot módosító sürgősségi kormányrendeletet. A rendelet hétfőn meg is jelent a Hivatalos Közlönyben, így kezdődhet a bankok ostroma. A program keretében vásárolható új lakások felső értékét 140 ezer euróra (mintegy 50 millió forintnyi összeg) növelték, ami az önrésszel kapcsolatos szabályozások miatt ténylegesen 119 ezer euró lehet. Az Első Otthon program kormányzati stratégiájában az szerepel, hogy fokozatosan csökkentsék a jelzálogkölcsön-folyamatba való, garanciavállalással történő állami beavatkozást, olyan körülmények között, hogy a jelzálogkölcsön-piac fejlődésének köszönhetően a lakosság egyre nagyobb hányada férjen hozzá a standard banki termékekhez. Az új lakások esetében az állami garancia a hitel értékének legfeljebb 60 százalékáig terjedhet, a lakásár maximumának pedig 85 százalékát teheti ki.

A kormányrendelet értelmében a finanszírozás igénylésének dátumát megelőző öt év során épített ingatlanok számítanak új lakásnak, illetve azok, amelyek ebben az időszakban estek át jelentős felújítási munkálatokon, például olyan beavatkozásokon, amelyek földrengésbiztossá tették az épületet.

Régi lakások vásárlása esetén 70 ezer euró – ez 66,5 ezer euró értékű bankhitelt jelent – a felső határ, ebben a kategóriában a hitel értékének ötven százalékáig terjedhet ki az állami garancia, a lakás árának pedig a 95 százalékáig. A hitelt olyan magánszemélyek vehetik igénybe, akik nem rendelkeznek ötven négyzetméternél nagyobb, kizárólagos tulajdonú lakással.

Az eredetileg 1,9 milliárd lejes hitelkerettel meghirdetett programban 14 bank – köztük az OTP Bank – vesz részt, az összeget a 2019-es program során kifejtett hitelezési tevékenység szerint osztják el a pénzintézetek között. A program idei keretösszegét végül 1,6 milliárd lejben (335 millió euró) határozták meg, a lebonyolító pedig változatlanul a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Országos Alapja. – Örömünkre szolgál, hogy olyan kormányzati programot bonyolíthatunk le, amely eddig is pozitív hatással volt sok romániai életére, függetlenül attól, hogy a program közvetlen kedvezményezettjei, eladók, vállalkozók vagy a kapcsolódó gazdasági ágazatokban érdekelt szakemberek voltak – fogalmazott Dumitru Nancu, az alap vezérigazgatója. Tavaly 260 ezer garanciát és garanciaígéretet regisztráltak új házak megvásárlásához vagy építéséhez.

A kormányrendeletet természetesen a jelenlegi liberális és a korábbi szociáldemokrata kormánypárt közötti nyilatkozatháború előzte meg. Ludovic Orban kormányfő sajtótájékoztatón cáfolta „a Szociáldemokrata Párt által terjesztett hazugságot”, miszerint a programot idén nem finanszírozza a kormány, rámutatva, hogy közel kétmilliárd lejt utaltak ki erre a célra.

Fogyasztás helyett a befektetés

A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy lakossági fogyasztás helyett a befektetésekre alapozná a gazdasági fellendítést az új román befektetési és gazdaságfellendítési terv, csak éppen az nem derül ki, honnan teremtenék elő a szükséges forrásokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.